Борисов: Еврозоната е задължителна

12:15, 05 юни 17 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврозоната е задължителна, когато сме влизали в ЕС ясно е записано, че трябва да приемем еврото. И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен , че ще има две скорости в ЕС. Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания за да ни кажат какво не сме свършили”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово по време на откриването на дискусията в София на тема „Европа отново на път”, цитиран ор БГНЕС. Участие вземат вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова и др. На днешното събитие присъстват всички премиери и външни министри досега на страната, политолози, анализатори, бивши и настоящи депутати, представители на НПО, медии и др. Сред подтемите са: „Европа отново на път - 5-те сценария за бъдещето”, „Пътят напред- погледът на анализаторите”, „ Ангажиментът на институциите- приоритетите и челите на България преди и по време на Председателството на Съвета на ЕС”.

„Какво е Европа днес? Аз, лично съм написал последните месеци 30-40 съболезнователни адреса, с десетки убити и ранени и се въртим около следствията, но не говорим да причините на това което се случва, защото те не са удобни”, започна Борисов. И продължи: виждате ли как изведнъж стана модерно милиарди долари да се отделят за въоръжение. Преди се говореше за разоръжаване, а сега обратно - започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще влагаме в оръжия. Защо просто не си направим обща европейска отбрана,запита той. Нека да направим проверка колко танка, гаубици и др. оръжия имаме и да се защитим като цяло, каза той. Някак си мина леко излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Виждате как се промени климатът последните години - нима някой се съмнява, че климатът е застрашен? Сега какво излиза - най-мощните икономики бълват какви ли не отпадъци в природата, а ЕС даде немалко пари за преодоляване на тези последствия, коментира Борисов. Говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите - едни страни са членове на общността, други - не. В момента имаме съседи с много проблеми, подчерта той. Не можем да искаме да променим Европа , ако не присъединим тези страни към ЕС, страните са готови, но елитите на тези държави - не са. Трябва да има перспектива за тези държави, самите те трябва имат инструменти за това, дадени от общността, посочи Борисов. Имаме Дунавска стратегия, но Черноморска стратегия нямаме. Черно море е наречена „локвата на Русия”- защо така? Огромни възможности дава Черно море за този регион и аз приветствам да се вкара темата като приоритет за времето на нашето Председателство на ЕС, убеден е премиерът.

Северен Поток 1 и 2, ТАП, ТАНАП- все натовски държави, но само за България това е лошо, коментира той подписаната пътна газова карта, която изрази желание да мине за одобрение през НС. Ако имаме едно парламентарно решение, мисля , че ще ни е добре в преговорите. В противен случай ставаме само един консуматор или клиент и тези зад над 5-6 млрд. лв. инвестиции в газопреносната система-компресори и тръби, стават неизползваеми, обясни Борисов. И ако сме единни- ще можем да го защитим, поясни Борисов.

Длъжни сме да се справим с предизвикателствата пред ЕС, подчерта той в отговор на въпрос на Филиз Хюсменова, която е водещ на дискусията. За Шенген отговорността не е само наша, но за влизане в еврозоната е в нашите възможности, отбеляза премиерът Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама