Илияна Йотова: Ключовата дума днес за всяко европейско семейство е сигурност

12:48, 05 юни 17 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ключовата дума днес за всяко европейско семейство е сигурност.Това заяви днес вицепрезидентът Илиана Йотова по време на откриването на дискусията днес в София ивент център- Парадайз на тема „Европа отново на път", предаде БГНЕС. Участие вземат премиерът Бойко Борисов, бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова и др. На днешното събитие присъстват премиери и външни министри на страната, политолози, анализатори, бивши и настоящи депутати, представители на НПО, медии и др. Сред подтемите са: „Европа отново на път - 5-те сценария за бъдещето”, „Пътят напред- погледът на анализаторите”, „ Ангажиментът на институциите- приоритетите и челите на България преди и по време на Председателството на Съвета на ЕС”.

ЕС има нужда от категоричен отговор- дали това ще е съюз на равноправни държави и граждани или ще продължи една тенденция на изчакваща криза, продължи Йотова.

Екзистенциалната криза не може да се събере само в тези 5 сценария за бъдещето на ЕС, каза тя. Даваме ли си сметка, че след пика на тежката финансова и социална криза са минали 10 г. След тези години в ЕС нямаме нито един точен и експертен анализ- кой, как я породи и как да се вземат мерки за преодоляването й. Изчезна и дискусията за т.нар. социална държава, констатира Йотова. Зад купешкото определение прекариат стоят човешки съдби- за хора ниско квалифицирани, които нямат достатъчно заплащане за труда си, с тревожност за оцеляването си, с липса на бъдеще за себе си. ЕС не дава решение как за тези хора да се създадат добри работни места и как те да бъдат гарантирани, подчерта Йотова. Закъснява дебатът и за европейския бюджет, преди 3 години по това време този дебат вече беше на масата. Чета за някакви извинения, но бюджетът е нещо изключително важно, за да става заложник на темата за Брекзит. Все по-често се говори, че в другия финансов период ще бъдат вкарани други методи и механизми за разпределяне на бюджета и фондовете. Това се усети най-силно от гражданите на ЕС и е твърде важна тема за всички нас, смята Йотова.

Има постигнати резултати в сферата на отбраната и сигурността в ЕС, но има опасение - в момента разполагаме с два инструмента за отбраната, но имам усещане, че ще се направи рязък завой не всички страни да бъдат включени в тях, от което може да отпадне и нашата страна, поясни тя.

По темата за мигрантите и бежанците- всички промени, които се подготвят в Дъблинското споразумение са козметични и за страни като България те са по-лоши от сегашните, коментира Йотова. Този текст трябва да бъде променен и имаме малко още време за това, смята тя. Струва ми се, че главата, която гарантира вътрешната сигурност на ЕС също трябва да бъде променена. Като първа стъпка- трябват повече правомощия на европейските институции за борба с тероризма, само координиращите функции не са достатъчни, а резултатите от това са повече от трагични и струват много жертви, каза Йотова.

България е естествен домакин на срещата за Източното партньорство и трябва да дадем шанс на тези хора за интеграция, продължи тя. Становището, че в следващата година няма да има разширение подейства зле на хората извън ЕС от този регион, каза тя. Нека да извадим Председателството от технологиите и да говорим за повече идеи, заключи тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама