Саудитска Арабия закрива офисите на „Ал Джазира“

13:02, 05 юни 17 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия закрива офисите на катарската спътникова телевизия "Ал Джазира", след като обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Катар, съобщи порталът "Аджил", цитиран от БГНЕС.

Отменят се разрешителните за работа, предоставени на служителите на компанията, закриват се офисите на телевизията в кралството. На саудитските поданици, които работят за катарската телевизия, е препоръчано да си сменят работата. Засега няма официално потвърждение от телевизията, чиято централа е в катарската столица Доха

Днес Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Египет, а след това Йемен, временното правителство в Либия и Малдивите скъсаха дипломатическите отношения с Катар заради подкрепата му за тероризма. Доха отвърна, че обвиненията са несъстоятелни.

Арабските държави обвиняват емирството, че подкрепа екстремистката идеология и нейното разпространение, по-специално чрез телевизия „Ал Джазира“.

В края на май катарската информационна агенция (QNA) публикува реч, приписвана на шейх Тамиму бен Хамаду Ал Тани, в която той окачестви Иран като гарант за стабилността в региона. В отговор Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) блокираха достъпа до информационните ресурси на Катар. Двете страни предприеха тази стъпка, въпреки уверенията на катарското Министерство на външните работи, че публикуваната реч е недостоверна и е последица от хакерска атака.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама