Столичният инспекторат с кампания: Донеси опасен отпадък, получи подарък

15:48, 05 юни 17 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният инспекторат отбеляза Световният ден на околната среда чрез изграждането на мобилен пункт, разположен пред сградата си на ул. „Париж“ 5. Организатори са Столичният инспекторат и дружеството “Балбок Инженеринг“.

Гражданите, пристигнали първи да предадат отпадъците си, получиха по случай празника слънчеви очила или красиво живо цвете, видя репортер на Топновини. От Инспектората съобщиха още,че 1/3 от събраните опасни отпадъци представляват остатъци от ремонтни дейности - бои, лакове, лепила и разредители.

Веднага след тях се нареждат лекарствата. Увеличило се е и предаването на препарати от битовата химия, както и на замърсени опаковки. От организация „Балбок“ посочиха, че това идва да ни покаже, че че кампанията за правилно идентифициране на опасните отпадъци в бита е успешна.

За периода от началото на 2012 г., когато стартира Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Столичната община, до днес са събрани и третирани над 15 тона опасни битови отпадъци.

Най-често софиянци предават стари лекарства, живак и живаксъдържащи отпадъци (термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули), които са и най-разпознаваемите видове опасни отпадъци в бита. 

Запазва се тенденцията за подаване на заявки на телефона на Системата 0700 11750 за събиране на опасните отпадъци от адрес. Посещенията на граждани на организираните мобилни събирателни пунктове се увеличават непрекъснато.

Снимка: topnovini.bg

По повод Световния ден на околната среда Столичният инспекторат организира днес четири километров преход по екопътеката, открита през миналата година, от с. Мърчаево, до местността „Церова поляна“.

Участниците поставиха четири къщички и три хранилки птици (горска зидарка, боров синигер, врабче, скорец, орехче и др.) в началото на екопътеката. Къщичките са били направени предварително изрисувани от учениците, които са ги изработени от отпадъчния материал, получен при монтажа на паркет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама