Доц. Гребенаров: Македонският научен институт се бори с фалшификациите на българската

15:57, 05 юни 17 / Свят 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ние сме радетели да върнем историята, да се борим срещу фалшификацията на българската история. Това заяви доц. д-р Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт, предаде  БГНЕС.

Доцент Гребенаров откри научната конференция „Памет за председателите на Македонския научен институт“, организирана от Македонския научен институт и Института за исторически изследвания на БАН.

Денят на Македония е важен, за да продължи една традиция, която е започнала след Първата световна война през 1925 г., когато нашите предци са разбрали, че оковите на Парижката мирна конференция не могат да се строшат, когато не могат да отидат до гробовете на своите загинали предци по фронтовете в Македония, Добруджа, Тракия. Тогава те разбират, че е хубаво в един ден от годината, който е свързан с християнството - Св. Дух, да го посветят на падналите в борбата за свободата на Македония, каза доцент Гребенаров.

Освен това тази традиция, която е била прекъсната на 9.09. 1944 г. в продължение на 40-50 години, всъщност не е възобновена. Ние историците и колегите учени - езиковеди пазим архивните документи и решихме от миналата година да възстановим този празник. Радвам се, че набираме все повече популярност, посочи той.

Конференцията е не “в”, а “памет” за предците. Искаме да почетем и паметта, но да говорим за самата памет, т.е. самата история и всички хора, които са дали не малко, за да го има този Македонски научен институт и да бъдат издадени 100 книги откакто е издаден Македонския институт, каза още Гребенаров.

Книги, които са на български, английски, френски и говорят за българщината в Македония, злоупотребите, асимилацията, мерките, които от Гърция и Сърбия в момента пък и не само, са взети срещу тези наши предци. За унищожаване на книгите, Евангелията. Всичко, което е българско, знаете е, унищожено, допълни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама