Експерт: Западът очерня Русия, за да засили влиянието си на Балканите

16:30, 05 юни 17 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Eвросъюзът и САЩ се опитват да създадат негативен руски образ на Балканите, за да засилят своите позиции там, заяви политологът Пьотр Искендеров от руския Институт по славянознание. Предаде БГНЕС.

Той каза това по повод публикувана статията на Центъра за изследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), финансиран от Държавния департамент на САЩ и милиардера Джордж Сорос. В статията се твърди, че руски спецслужби, дипломати и представители на други организации се опитвали да се намесват във вътрешните работи на Македония. Цитират се документи на служител на македонското контраразузнаване.

Пьотр Искендеров смята, че Русия няма особен интерес да залага на една или друга политическа сила, защото по въпросите на външната политика управляващата коалиция и опозицията заемат сходни позиции.

„Проблемът е, че идеята за намесата на Русия в изборите и по вътрешните дела много добре се вписва в западния подход. Най-вече на Евросъюза и на част от американската върхушка им е необходимо създаването на негативен образ на Русия, за да засилят собствените си позиции на Балканите“, смята политологът.

Той отбеляза, че „последните месеци в западните медии се появяват аналитични статии, в които се посочва, че Евросъюзът е отслабил интереса си към Балканите, фактически на балканските страни е отказана перспективата за влизане в ЕС и по този начин Балканите минават в руската сфера на влияние“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама