Седем държави прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар

16:32, 05 юни 17 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия и Малдивските острови прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар.

Тази стъпка стана продължение на информационния скандал, разразил се през май. На 23 май катарската информационна агенция QNA публикува изказване на емира на Катар Тамима ал Тани за намерението му да отзове посланика на страната от Саудитска Арабия и да нормализира отношенията си Иран.

По-късно Катар заяви, че сайтът на агенцията е бил взломен, но за Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн това беше неубедително обяснение. Доха беше обвинена в „подкрепа на групировките „Ал Кайда” и „Ислямска държава”.

В понеделник сутринта Бахрейн обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Катар заради продължаващата политика на Доха за „дестабилизиране” на ситуацията в страната.

Катарски дипломати получиха 48 часа да напуснат кралството. Манама прекрати комуникациите с Доха и забрани на свои граждани да посещават Катар.

Няколко минути след Бахрейн аналогична крачка обявиха също Рияд, Кайро и Абу Даби. Към тях се присъединиха по-късно правителствата на Либия, Йемен и Малдивите.

Командването на арабската коалиция начело със Саудитска Арабия обяви за прекратяване на участието на Катар във военната операция в Йемен.

В ОАЕ заявиха, че Катар трябва да промени политиката си и да не повтаря предишни грешки, за да възстанови отношенията със съседите си.

Ето основните събития, довели до безпрецедентната криза между Катар и съседите му в Персийския залив:

– 20 май: Катар обявява, че е жертва на клеветническа кампания и отхвърля обвиненията, че подкрепя „тероризма” в навечерието на знаковото посещение на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия.

– 24 май: Катар заявява, че националната информационна агенция е била обект на хакерска атака от неизвестни лица, които са публикували „фалшиви” изявления, приписвани на емира, в които той говори положително за Иран, палестинското ислямистко движение ХАМАС, „Мюсюлмански братя” и ливанската милиция Хизбула.

Катар отрича всички коментари и съобщава,че разследва преполагаемата хакерска атака, но медиите в Залива продължават да мултиплицират изявленията.

– 25 май: Емиратският вестник „Ал Баян” излиза с водещо заглавие под главата „Катар разделя арабите”, а притежаваният от саудитци „Ал Хаят” говори за „широкомащабно възмущение” от Катар.

Катарският външен министър шейх Махамед бин Абдулрахман ал Тани казва, че Доха е жертва на „враждебна медийна кампания”, особено в САЩ.

– 28 май: Държавният министър по външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш казва, че страните от Залива преживяват нова „дълбока криза” и призовава Катар, без да го назовава директно, да „промени отношението си и да възстанови доверието и прозрачността”.

– 2 юни: Катарски официален представител обявява, че агенти на американското ФБР помагат на Доха в разследването на източника на предполагаемото хакване на официалната информационна агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама