От Смолян е най-добрата учебна компания на България

17:04, 05 юни 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетокласници от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Смолян, разработили мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки, спечелиха наградата за най-добра учебна компания на България за 2017 г. Екипът с име „Noetic” и учителката им Калинка Атанасова получиха купа и златни медали на официалната церемония по награждаване на участниците в деветия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация „Джуниър Ачийвмънт България“ организира в Камчия в края на миналата седмица. Те спечелиха и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на евродепутата Владимир Уручев. С негова подкрепа „Noetic”ще представи България на международното състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе в средата на юли в Брюксел.

За „Агропредприемачи на бъдещето“ за дейността си - обследване на селскостопански полета с дрон, бяха обявени студентите от Аграрния университет в Пловдив, обединени в екипа „Agrofuture“. По покана на инж. Уручев те ще бъдат специални делегати от България на Европейския конгрес на младите фермери през октомври в Брюксел.

“Lexis” от Софийския университет е „Най-добрият студентски стартъп на България 2017“, който ще получи финансиране, менторство и безплатно място за развиване на идеята в JA Startup Hambar в София Тех Парк на обща стойност 10 000 лева, осигурени от JA България. Изпълнителният директор на JA Милена Стойчева и евродепутатът Андрей Новаков ги наградиха за разработката на мобилно приложение, което подпомага работата на отделите „Обслужване на клиенти“. Апликацията дава съвременно решение, базирано на технологията изкуствен интелект, което автоматично извлича основни ключови думи и теми на текстове.

Андрей Новаков връчи и още две награди – като заключителен елемент на стартиралия в началото на 2017 г. съвместен проект с JA, #StartupТворилница, за подкрепа на предприемаческото образование чрез въвеждане на програмата JA Startup в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Голямата награда в #StartupТворилница, покана за посещение на ЕП в Брюксел през есента на 2017 г. получи студентският екип на „Еврика груп“, който разработва животоспасяващо планинарско оборудване.

Покана от Новаков да посетят Брюксел получиха и “Blue Stone” от Софийския университет за разработения от екипа нов канал за дигитална реклама, гарантиращ ръст в продажбите, използвайки устойства, наречени бийкъни (beacon). Екипът получи наградата за представянето си в Иновационния лагер, организиран преди няколко седмици в София, като елемент от проекта #StartupТворилница.

Във форума „Изгряващи звезди“ повече от 400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнесразработки с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение.С него те завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (за ученици) и „JA Startup“ (за студенти).

Второ място при ученическите екипи зае „Родопи еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“ - Смолян, за работата по производството на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. На трето място журито класира “Future Inovations” от СУ „Пейо Яворов“ - Плевен, за разработения автоматичен механизъм за почистване на бяла дъска.

Второто място при студентските екипи отиде също при екип от СУ „Св. Климент Охридски“ - „Tattoos.bg”, който дава нов технологичен поглед към класическото ъндърграунд изкуство. Трето място заеха студентите от „Agrofuture” от Аграрния университет в Пловдив за технологията им за обследване на селскостопански земи с дрон, която открива възможности не само в аграрния сектор, но и в няколко други бизнес сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама