Иван Захариев ще лежи 4 години в затвора за подготовка на терористична дейност

17:33, 05 юни 17 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд наложи 4-годишна ефективна присъда на родения в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев. Той бе обвинен от Специализираната прокуратура за това, че от 04.07.2016 г. до 19.09.2016 г. на територията на България се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в т.ч. с автомат „Калашников“, с цел да участва в терористична дейност.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Съдът прие тезата на прокуратурата и представените от нея доказателства, че той се е обучавал за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия.

Според доказателствата по делото през 2013 г. Захариев е посетил Сирия с намерение да се влее в подобна групировка, но не е бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там

обаче се оказал кратък.

Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му доказа, че в него се намират файлове, които пропагандират "нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Открита е информация, според която след падането на режима на Асад "могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

Присъдата на първата инстанция може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама