Легенда за змея спечели ученическия конкурс на „Златната липа“

17:36, 05 юни 17 / Култура 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетокласничката Нона Петкова от Старозагорската езикова гимназия  „Ромен Ролан“ спечели първото място в обявения още миналата година ученически конкурс за създаване на сценарий за късометражен филм по инициатива на кинофестивала „Златната липа“.

В историята на Нона има фентъзи елементи, казва се „Змейова невеста“ и е свързана с легендата за змея от родното и село Змейово край Стара Загора. Фабулата води група ученици на разходка край селото, когато част от тях пропадат в трудно забележима дупка, обитавана някога от змея. Пред очите им изникват холограмни картини от времената, когато всичко, за което разказват легендите, се оказва, че се е случило наистина…

Нона получи аплодисментите на препълнената с ученици от езиковата гимназия зала, както и на авторитетното жури, председателствано от режисьора Станимир Трифонов. Второ място беше присъдено на десетокласничката Богомила Китанова със заглавие „Никой“, а трето място спечели Петър Дойчев от 12-ти клас със сценарий, наречен „Yourself“.

Общо 16 сценария, писани от 22-ма автори се състезаваха в ученическия конкурс на „Златната липа“. „Бих казал, че всички, които написахте сценарии, сте победители, най-малко защото сте победили страховете си да седнете зад белия лист и да пишете“,  обяви  Николай Колев, драматург и сценарист на новия български филм „12 А“, с който тази година беше открито петото издание на фестивала „Златната липа“.

„Ще бъдем щастливи, ако не спрете до тук и продължите да се учите и да работите за това след време да станете добри сценаристи, защото един от проблемите на съвременното българско кино е именно драматургията“, посочи Людмила Дякова, главен редактор на спесание „Кино“.

„Впечатлена съм, че толкова много на брой сценарии са написани за конкурса и вярвам, че „Златната липа“ успява да вдъхнови младите хора да обичат, търсят и създават стойностно кино“, каза на учениците кинорежисьорът и директор на фестивала Магдалена Ралчева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама