Тери Гилиъм най-сетне завърши своя „Дон Кихот”

17:40, 05 юни 17 / Любопитно 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският кинорежисьор Тери Гилиъм, известен с филми в стил мрачна фантастика, най-после е завършил своята версия на „Дон Кихот” след 17 години ходене по мъките.

„Съжалявам за дългото мълчание…” написа Гилиъм във „Фейсбук”. Предаде БГНЕС.

„След 17 години завършихме снимките на „Човекът, който уби Дон Кихот”. Muchas gracias (Благодаря много) на целия екип и тези, които ни вярват. QUIXOTE VIVE! (Дон Кихот е жив”)".

Гилиъм каза, че той и екипът му току-що за завършили снимките в Испания. Но това е било дълъг и мъчителен път за автора на „Бразилия” и Дванадесет маймуни”.

Подобно за застаряващия рицар Дон Кихот в творбата на Мигел де Сервантес, 76-годишният Гилиъм трябваше да преодолява непрестанни премеждия, за да завърши творческото си търсене.

Първоначалният му замисъл за екранизиране на романа от 17 век бил да е с Джони Деп и с френските актьори Жан Рошфор и Ванеса Паради.

Това обаче е съпроводено с несполуки през 2000 година, които включват пороен дъжд и постоянно излитане на хеликоптери от близка военна база на НАТО.

На всичкото отгоре Рошфор, чиято роля като Дон Кихот изисквала да язди кон, получил болки в гърба, което го извадило от строя.

Следващата версия е с британския актьор Джонатан Прайс като Рицаря на печалния образ. Той участва в „Бразилия”, (1985), но вероятно е по-известен на по-младите зрители като Хай Спароу в телевизионната поредица „Игра на тронове”.

Привлечени са също американският актьор Адам Драйвър – злодеят в последния филм от сагата „Междузвездни войни”, и родената в Украйна френска актриса Олга Куриленко – момичето на Бонд в Quantum of Solace („Спектър на утехата”) (2008).

Злополучната история около филмирането на „Дон Кихот” от Гилиъм се е превърнала във филмов фолклор: има дори документална лента от 2002 „Загубен в Ла Манча”, която разказва подробно всичко.

Бивш член на трупата „Монти Пайтън” и специалист по абсурдни фантазии като "Jabberwocky” (1977) и "Time Bandits" (1981), Гилиъм въпреки всичко не се отказа от проекта си.

Миналата година той каза за испанския в. „Паис”: „Да заснема моята версия на „Дон Кихот” беше медицинско задължение. Това е мозъчен тумор, който трябва да отстраня”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама