Политолог: Саудитците и катарците в спор за лидерството на сунитския свят

17:57, 05 юни 17 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конфронтацията между Саудитска Арабия и Катар за лидерство в региона назряваше отдавна, заяви руският политолог Владимир Евсеев от експертния куб „Валдай“. Предаде ТАСС.

По-рано днес Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия, Малдивските острови и временното правителство на Либия прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинен от тях в подкрепа за тероризма и екстремизма.

„Претенциите на Саудитска Арабия към Катар са много повече, отколкото изглеждат на пръв поглед. Скритото съперничество между Ер Рияд и Доха продължава през последните години в различни държави от региона“, коментира той пред агенция ТАСС. По думите му най-силно съперничеството между саудитците и катарците се прояви в Египет, когато след т.нар. арабска пролет на власт дойде ислямистът Мурси, представител на групировката „Мюсюлмански братя“, която бе спонсорирана от Катар. Той обаче бе свален от генерал ас-Сиси, който пък бе спонсорират от Саудитска Арабия.

„Такова противопоставяне неизбежно трябваше да избие на повърхността. Катар провеждаше собствена политика, която не съгласуваше със Саудитска Арабия. Това съответно силно дразнеше саудитците, които искат страната им да бъде регионален хегемон“, поясни Владимир Евсеев. Според него сега конфронтацията се проявява в Либия, където привърженици на ИД са подкрепяни скрито от Катар, а терористите на „Джебхат ан Нусра“ – от Саудитска Арабия.

Саудитците искат Катар да признае първенството на Саудитската Арабия в сунитския свят. Ако Катар се съгласи, ще има примирие. Но то ще бъде относително, защото Катар, разполагайки с огромни финансови ресурси и връзки със САЩ, ще продължи с опитите да провежда собствена политика“, убеден е експертът.

От друга страна, Катар няма потенциала да оспорва лидерството на Саудитска Арабия. "Катар не може да бъде реален лидер, той е твърде малък като ресурси, ако не се отчита финансовото му богатство. Ето защо мисля, че помирение ще има, но то ще бъде непълноценно и след него ще започне изостряне“, вещае събеседникът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама