Лекцията на Нобеловия лауреат Боб Дилън беше получена на аудиофайл в Стокхолм

17:59, 05 юни 17 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската кралска академия е получила Нобеловата лекция на лауреата за 2016 американски певец и поет Боб Дилън на аудиофайл, който може да бъде чут на сайта на институцията. Предаде БГНЕС.

„Лекцията е чудесна и както се очакваше, красноречива”, коментира на сайта прессекретарят на академията Сара Даниус.

Изнасянето на лекция в рамките на 6 месеца след церемонията по удостояване с наградите (до 10 юни) е условие лауреатът да получи паричната равностойност на наградата от 8 млн. крони (909 000 долара).

Дилън не присъства на церемонията по раздаването на наградите на 10 декември м.г. Той получи диплом и медал в началото на април преди концерта си в Стокхолм.

Името на лауреата за литература беше главната изненада на церемонията в шведската столица.

На 13 октомври наградата му беше присъдена за „създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция”. Той стана първият музикант, удостоен с Нобелова награда.

Дилън е автор на песните Blowin' in the Wind (1963), The Times They Are a-Changin' (1964), Like a Rolling Stone (1965) и на легендарните албуми The Freewheelin' Bob Dylan (1963) и Highway 61 Revisited (1965).

На церемонията американската певица и поетеса Пати Смит изпълни песента на Дилън A Hard Rain's a-Gonna Fall (1962), избрана от нея за случая.

„Многократно съм се питал дали песните ми са литература. Благодарен съм на Шведската академия, че е намерила време да помисли над това, както и за най-главното – да даде такъв прекрасен отговор”, казва Дилън в благодарствената си реч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама