Правнуците на Макгахан стъпиха на българска земя

18:04, 05 юни 17 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата стъпка на четиринадесетте наследници на военния кореспондент Джанюариас Макгахан по пътя му във времето на Руско-турската война 1877-78 г. беше в Плевен. Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати, посетиха в неделния 4 юни Панорама „Плевенска епопея”. Те бяха посрещнати от заместник-кмета на община Плевен арх. Невяна Иванчева, директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка и писателя Пелин Пелинов, посветил книга на живота и делото на Макгахан.

Възхищението от монументалния паметник, емоциите от първата среща с паметта за едни от най-драматичните събития в историята на България, с която е свързан техният прадядо, внуците вписаха в новата почетна книга на панорама „Плевенска епопея”. След разказа за тежките сражения край Плевен, за героизма на воините освободители и хилядите загинали по бойните полета те реално осъзнаха куража и смелостта на своя именит предшественик, отразявал военните действия.

Заместник-кметът арх. Невяна Иванчева подчерта в приветствието си важността на посещението на наследниците на Макгахан именно в годината, когато честваме 140 год. от Плевенската епопея, 110 год. от създаването на Военноисторически музеи - Плевен, и 40 години от построяването на плевенската панорама.

Всички правнуци на Макгахан работят на престижни позиции - сред тях е офицер от американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично на летището преди пътуването за България.

Маршрутът им в страната ни включва още Трявна, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол, Батак. 

Организатор на посещението е Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов.

Роденият в средата на 19 век американски журналист  Джанюариас Макгахан е известен както с репортажите си за вестник "Дейли нюз" по време на Руско-турската Освободителна война, така и с разследванията си за широкомащабните зверства на турската армия над цивилното българско население след неуспеха на Априлското въстание. Тези негови репортажи, публикувани във вестник „Дейли Нюз“ и препечатани от други вестници, предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама