Генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще участва в срещата на заместник-началниците на отбраната в рамките на SEDM

18:21, 05 юни 17 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще участва в ежегодната среща на заместник-началниците на отбраната в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM). Срещата ще се проведе в Подгорица от 6 до 8 юни 2017 г. Форумът ще бъде открит от държавния секретар на Министерството на отбраната на Черна гора Слободан Филипович. Предаде БГНЕС.

Приветствие към участниците ще поднесе председателят на Координационния комитет/Политико-военния направляващ комитет на SEDM посланик Мустафа Левент Билген. Той ще представи актуална информация по дейностите на Комитета на SEDM, която обхваща периода от последната среща на заместник-началниците на отбраната, проведена на 9 юни 2016 г. в Сараево, до момента. В програмата е заложено представянето на кратки национални позиции и перспективи за всяка страна-участник.

Иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната стабилност и сигурност, процесът SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа) продължава да функционира основно като мярка за укрепване на доверието между страните в региона на ЮИЕ. През годините, държавите-участнички в процеса SEDM се увеличиха на петнадесет - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Грузия, Италия, Македония, Румъния, САЩ, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Украйна и Черна Гора, а със статут на наблюдател е Молдова.

Основната инициатива в рамките на процеса SEDM е създаването на Многонационалните мирни сили в ЮИЕ, с подписването на рамково Споразумение от министрите на отбраната на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция. Със статут на “наблюдател” участват САЩ, Словения, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, и Украйна. По силата на Споразумението за ММСЮИЕ се създава бригада „Югоизточна Европа” с цел укрепване на доверието между страните от региона и повишаване потенциала на въоръжените им сили за участие в операции по поддържане на мира. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама