Тийнейджър загина по време на антиправителствените протести в Каракас

01:51, 08 юни 17 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17-годишeн младеж почина в сряда от раните си по време на протест срещу президента на Венецуела Николас Мадуро в Каракас. Това съобщи БГНЕС.

Както обявиха от прокуратурата в столицата, с него жертвите от тримесечните антиправителствени протести стават 66 (според други източници те наброяват вече близо 80 човека - бел. авт).

Прокурорът допълни още, че е започнато разследване на причините за смъртта на тийнейджъра, починал "по време на демонстрация в Чакао" - квартал в източната част на столицата.

От началото на април досега бяха проведени над 950 мащабни протеста срещу социално-икономическата и политическата криза в страната.

Причините за масовите демонстрации са последните решения, които обостриха и без това тежкото политическо състояние на Венецуела. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която той бе лишен от правото да заема обществена длъжност в следващите 15 години и по този начин бе възпрепятстван да участва в общите изборите следващата година. Последната искра, запалила бунтовете бе желанието на държавния глава да създаде нова конституция, която обаче да бъде написана от орган на "народа", заобикалящ водения от опозицията Конгрес. Тази седмица Мадуро се опита да предприеме мерки за деескалация на напрежението, като обеща, че решението за нова конституция ще бъде взето от народа чрез референдум. Това обаче не постигна желания ефект.

По данни на неправителствените организации в страната жертвите от уличните протести срещу правителството на Мадуро вече надхвърлят 80 души, а още над 3000 са задържаните в ареста. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама