Северна Корея изстреля няколко балистични ракети от източното си крайбрежие

03:25, 08 юни 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракетното изпитание, което извърши днес КНДР не е застрашило безопасността на Япония, информира телевизия "Ен Ейч Кей", позовавайки се на правителствени източници. Това съобщи БГНЕС. 

По техни данни изстреляните противокорабни ракети не са балистични. По-рано южнокорейската информационна агенция "Йонхап" съобщи, че става дума за крилати ракети, които са прелетели около 200км преди да паднат в Японско море.

В момента правителството на Япония събира допълнителна информация за извършените опити, във връзка с които е насрочено и събрание на държавния съвет по национална сигурност.

Както предполага американския телевизионен канал "Ти Би Ес", изстрелването на ракетите може да се приеме за своеобразен протест от страна на Северна Корея срещу наложените й през изминалата седмица санкции от Съвета за сигурност на ООН.

БГНЕС припомня, че на 3 юни Съветът за сигурност одобри налагането на санкции срещу общо 18 физически и юридически лица, работещи за интересите на Ким Чен Ун. В "черния списък" бяха включени севернокорейският директор на международния шпионаж Чо Ил У, 13 високопоставени служители и 4 фирми. Всички те получиха забрана за влизане в която и да било страна по света, а активите им бяха замразени до второ нареждане.

Ден по-късно, в явен отговор срещу рестриктивните мерки, КНДР заплаши, че ще превърне "САЩ в пепел" при по-нататъшни действия.

"Ако Вашингтон се реши да извърши провокация срещу Пхенян, севернокорейският ядрен удар ще предизвикан справедливо и ще превърне САЩ в пепел", написа официозът на Пхенян в. "Родон Синмун". Изданието, което отразява мнението на ръководството на Пхенян, препоръча на администрацията на Доналд Тръмп "да се откаже от своята враждебна политика спрямо азиатската държава", иначе

"възможностите на Пхенян за прилагане на ядрен удар върху САЩ ще се увеличават с всеки ден". 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама