Откриха гигантски храм на атцеките в центъра на мексиканската столица

03:52, 08 юни 17 / Любопитно 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гигантски храм на атцекски бог на вятъра и зала, в която атцеките са играли кървави игри с топка, бяха открити в центъра на Мексико Сити. Това съобщи АФП.

Археолозите показаха откритите от тях след интензивни разкопки храм на Ехекатл-Кецакоатл и разположеното до него игрище.

Има записки, които показват, че испанският конквистадор Ернан Кортес е присъствал на ритуалните игри с топка на атцеките през 1527. Той е бил поканен от последния император на атцеките Монтесума, чиято империя испанците били завладели. Според историците при играта на топка играчите използвали бедрата си, за да задържат топката в играта и да си я подават. Играта обаче имала и по-мрачна страна – тя включвала и човешки жертвоприношения. Археолозите са открили 32 комплекти човешки шийни прешлени, които свидетелстват най-вероятно за обезглавяване на хора като част от религиозен ритуал.

Само част от тази структура е останала запазена – стълбище и част от площадката. Според археолозите дължината на помещението в оригиналния му вид е била около 50 м.

Храмът от своя страна представлява гигантски полукръг, разположен върху по-широка правоъгълна основа. Диаметърът е бил около 34 м, а височината - четири метра.

Според министъра на културата на Мексико Мария Кристина Гарсия това откритие е нова възможност да се преоткрие блясъка на град Теночтитлан. Той е бил столица на държавата на ацтеките и се е намирал на мястото на съвременния град Мексико Сити.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама