Днес изплащат заплатите на миньорите от „Оброчище”

07:58, 08 юни 17 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заплатите на миньорите от „Оброчище“ се предвижда да бъдат изплатени днес. Такъв бе предварителния ангажимент, поет преди седмица от концесионера „Евроманган”. Тогава от дружеството заявиха, че причината за забавянето е, че до днес компанията ще получи аванс по експедицията за Китай на 46 000 тона манган.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков също съобщи пред агенция „Фокус”, че в телефонен разговор с представители на концесионера е получил уверение, че са разпечатани фишовете със заплатите на миньорите, като се очаква на 8 юни на миньорите да бъдат преведени заплатите. По думите му, на същата дата ще бъдат преведени и концесионните задължения на концесионера „Евроманган“ ЕАД към Министерство на енергетиката, които са в размер на малко над 205 хил. лв.
„След като направят превода, ни уведомяват с изпращане на платежния документ. Ние проверяваме изпълнението на техните задължения, които сме посочили. Ако то е изпълнено, на концесионерът биват възстановени правата“, уточни зам.-министърът. „В момента, в който концесионерът плати задълженията си, ще получи обратно правото да добива и преработва рудата и да я реализира на пазара“, добави зам.-министър Станков.
Припомняме, че на 5 юни т.г. Министерство на енергетиката временно спря концесията на мина „Оброчище“ заради неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета. Концесията бе прекратена до изпълнение на ангажиментите на концесионера, който разполага с 14-дневен срок да стори това.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама