Със спорове за гей парада започна сесията на СОС

11:02, 08 юни 17 25 595 Шрифт:
Автор:

Гей парадът в София, който ще се проведе в събота, 10 юни от 18.00 ч., се превърна в спорна тема за СОС. Днешната сесия бе открита с декларация на Реформаторския блок, в която общинските съветници искат Столичната община да поеме ангажимент за сигурността на гей шествието и кметът Фандъкова лично да участва в него. 

Оказа се обаче, че общинските съветници от СДС, които са част от РБ не подкрепят тази декларация и обявиха това публично. 

"Крайно време е да спрат да ни занимават със себе си и да разберат, че това не е желателно от българското общество. Да спрат да ни натрапват гей ценности, защото те не могат да бъдат обяснени дори от самите организатори на София Прайд. Защо всички против парада трябва да бъдат наричани подлоги, нацисти и фашисти? Това не е шествие за права, защото организаторите сами отказаха публичен дебат. До момента и участници, и организатори публично показват, че са с елементарно мислене, защото те не приемат, че в българското общество има хора, които не ги харесват. Ето защо, не е нормално да принуждават кмета на София да участва в София Прайд", заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

"Всеки сам трябва да избере кого да подкрепи и къде да участва", каза общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева. 

И докато вървяха изказванията "за" и "против" гей парада Калоян Паргов - лидерът на групата на БСП в СОС, предложи София да се включи в честванията за 140 години от Руско-турската освободителна война. Той съобщи, че вече има инициативен комитет в София за юбилея догодина. Столицата ни ще бъде и домакин на проявите по повод кръглата годишнина през 2018 г. 

От БСП настояват да бъдат организирани Дни на Москва в българската столица. Това е традиция, но през 2014 г., 2015 г. и 2016 г. тя беше прекъсната, тъй като по същото време имаше избори и кметът Йорданка Фандъкова предупреди, че не трябва да се политизират страстите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама