Започна шестото издание на „Атлиманска огърлица“ в Китен

12:26, 08 юни 17 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шестото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ започна в Китен, съобщиха от Община Приморско. Тази година форумът, който през годините се утвърди като емблема за общината, съвпадна с два юбилея – 20 години община Приморско и 85 години Китен.

Невероятен старт на „Атлиманска огърлица“, придружен от много музика, танци и весело настроение изпълни с празничност сцената на Лятната естрада в Китен.  Странджанската народна певица Златка Ставрева, която е основател на престижния форум, поздрави всички присъстващи, като изказа искрени благодарности към кмета на общината Димитър Германов и на Китен – Катя Вълчева. Певицата им отдаде заслужено внимание, като им поднесе специално изработени за тях плакети. Началото на фестивала донесе радост и на зам. – кмета Захарина Неделчева, която беше удостоена със специалната награда –  Атлиманско огърлие.

Събитието беше уважено от зам.-областният управител на Бургас  Севдалина Турманова. Специален гост на откриването на „Атлиманска огърлица`2017” бе солистката на „Мистерията на българските гласове”  Бинка Добрева.

Преди да се качат на сцената за официалното откриване, организаторите засадиха странджански дъб, който ще расте и укрепва заедно с международния  фестивал. Съставите от България, Русия, Украйна, Сърбия, Полша, Чехия и др. направиха пъстро дефиле по главната улица на Китен до фестивалната сцена.

 

 

Началото на петдневната програма постави изпълнението на талантливите възпитаници на Златка Ставрева – децата от ДФФ „Урдовиза“ , поднесено като специален поздрав към участници и публика .

Журито с председател проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева – фолклорист и музиколог ще има тежката задача стриктно да проследи и оцени всяка една проява. В оценяването ще се включат световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева  – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“ – Златка Ставрева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама