48-ми Фолклорен събор "Златната гъдулка" в Русе 

13:24, 08 юни 17 / Култура 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе пресконференция по повод 48-мото издание на Фолклорен събор „Златната гъдулка“. На срещата с медиите присъстваха директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова, директорът на Регионален исторически музей Русе проф. д-р Николай Ненов и председателят на Дунавската задруга на народните художествени занаяти Татяна Колева. 

В неделя, 11 юни, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, приютявайки за поредна година фолклорния събор „Златната гъдулка“.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят над 650участници: 30 групи за изворен фолклор, 40 групи за обработен фолклор, 26 индивидуални изпълнители. Общо 96 са групите и индивидуалните изпълнители от областите Силистра, Разград, Габрово, Шумен, Велико Търново и Русе, които ще представят певчески, инструментален, танцов, словесен фолклор и обичаи от различните области на Централна и Североизточна България.

В 12 ч. по време на почивката от конкурсната програма, ще се състои концерт – специален подарък за публиката. Музикантите от оркестър „Плам“ с ръководител Пламен Димитров ще споделят с всички присъстващи радостта от отбелязването на своята 15-годишна творческа дейност.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: председател - проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Ирена Бокова (доцент по фолклористика) и д-р Диляна Иванова.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“.

Тазгодишното 48-мо издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото изключително колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе и гостуващи майстори от Североизточна България. Ще се включат 24 майстори, които ще представят 15 вида занаяти, сред които дърворезба, медникарство, изработка на дантели, накити, ножове и други.

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ се организира от Община Русе, а водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама