ВОЛЯ се обявява за незабавна ревизия на болниците и НЗОК

13:47, 08 юни 17 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентарната група на ВОЛЯ изпрати до останалите групи в парламента писма с конкретни предложения, които да влязат в екшън план за здравеопазването, съобщиха от партийния пресцентър, информира БГНЕС.

От там напомнят, че миналата седмица депутатът от ВОЛЯ Нина Миткова призова народните представители да работят приоритетно по тази тема през месец юни, а ресорната комисия да изработи детайлен план за спешни реформи.

Позицията на ВОЛЯ е, че в българските болници и медицински центрове работят много качествени и добре обучени лекари и друг персонал, но те са принудени да отдават своят отговорен труд всеки ден при липсата на всякакъв ресурс. И това е ефектът от дефектите в системата. „Колапсът на здравеопазването се дължи не на кадрите в него, а на системата и въведените от нея лоши практики и политики. България все още има едно доста високо ниво на медицинско образование, но подготвените млади специалисти предпочитат кариера извън страната. Как можем да имаме правилен подход в обучението на лекари и сестри, а да нямаме правилен подход за тяхното задържане и мотивация да останат тук”, заяви Нина Миткова. По думите й, крайно време е открито да се говори за явните дефекти в системата и по линията НЗОК- болница - пациент.

„Практиката на финансиране на болниците чрез така наречените клинични пътеки има много минуси. Те доказаха своята неефективност и възможност за деформации и злоупотреби при отчитане на медицинската дейност. В съчетание с политиката на лимити в бюджетите на болниците и по - точно техният некоректен принцип на определяне, въвежда здравните заведения в едно постоянно балансиране между преразход и надвишения на лимитите или на невъзможност за тяхното разходване и усвояване, поради по - ниския брой болни или пациенти, които се нуждаят от по - евтино лечение”, коментира Миткова.

ВОЛЯ предлага: Изцяло или частично за някои болници отпадане на политиката по определяне на лимити и корекция в принципа на тяхното определение.

Ускорено въвеждане на електронна здравна карта. На болницата да се заплаща на база на попълнените данни от диагнозата, лечението и състоянието на пациента. По този начин ще има индивидуален подход, защото всеки отделен пациент е отделен случай, с неговите специфични данни като възраст, тежест и усложнения, съпътстващи заболявания. Клиничните пътеки не дават такава възможност.

Детайлен анализ на липсата на кадри. Определяне кои са на критичен минимум и изработване на програма с мерки за тяхното привличане и осигуряване. Знаем, например, за острия недостиг на медицински сестри, които се оплакват не само от много ниско възнаграждение, а и от липсата на специализантски програми и допълнителни обучения.

Да се обърне специално внимание на Спешната помощ като животоспасяващо звено. Допълнителни стимули за работещите там, предвид стресовата среда. Обновление на линейките и цялостното им оборудване.

Създаване на временна парламентарна комисия за ревизия на дейността на НЗОК за 5 години назад с фокус върху изразходването на бюджетите.

Незабавна ревизия на всички болници в страната, за да се установи как работят, има ли злоупотреби и лоши практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама