Новият областният управител на Сливен представи екипа си и отчете свършената работа за по-малко от месец

15:29, 08 юни 17 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата си пресконференция даде новият областен  управител на Сливен Чавдар Божурски. Той представи наскоро назначения заместник областен управител Димитринка Петкова, както и ресорите на своите заместници. Приемният ден на Божурски е всеки последен четвъртък от месеца, от 14.00 ч., за който гражданите могат да се записват предварително на портала на администрацията. Приемният ден на заместник областните управители е всеки последен вторник на месеца, от 14.00 ч.

Относно свършеното от встъпването му в длъжност преди по-малко от месец, Божурски информира, че е намерено решение на проблема със СПИ „Хр. Ботев“ – с. Драгоданово. „Взето беше адекватното решение, което трябва да изпълним, защото е в интерес и на настанените там деца, и на обществеността“, каза той.

Божурски съобщи още, че стартира голяма инвестиция в спешната помощ, като целта на проекта е модернизирането и дооборудването на центровете за спешна медицинска помощ. Финансирането е с европейски средства, а бенефициент е Министерство на здравеопазването. Касае се както за ново строителство, така и за ремонт на съществуващо. Областният управител е предоставил право на безвъзмездно управление на помещения държавна собственост за нуждите на ЦСМП-Сливен, което е необходимо условие за стартиране на проекта.

По отношение на възникналото напрежение с проекта на Решение на Министерски съвет за определяне на зони за движение на бежанци съгласно Закона за убежището и бежанците, Божурски отново подчерта, че няма никакви основания за притеснения. Няма да има нови центрове за бежанци или увеличаване капацитета на този в с. Баня, а движението на лицата, настанени в РПЦ - с. Баня, ще се осъществява само на територията на област Сливен и то в определен часови диапазон. „След среща с директорите на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов и на Регистрационно-приемателен център - с. Баня Димитър Захариев, смятам, че изчистихме породилото се напрежение и обстановката е спокойна“, каза областният управител.

Стартира пролетната проверка на водните обекти на територията на областта. Тя се прави два пъти годишно, но досега са били проверявани само най-важните или най-опасните обекти. Тази година се извършва проверка на всички обекти, които са 109. Проверява се техническото и експлоатационно състояние на язовирите, а освен това се проверява и проводимостта на речните корита. „Очаквам до края на този месец проверката да приключи. Трябва да се види къде има проблеми и потенциална опасност и да се предпишат мерки за отстраняването им от страна на собствениците. Освен това има язовири, които не съществуват на практика, но по документи се водят такива – проблем, който трябва да решим“, подчерта Божурски.

Областният управител отчете и множеството прояви, свързани с културата и образованието, чието организиране и провеждане от Областна администрация е традиция през месец май.

Сред приоритетите през следващите няколко месеца Божурски очерта председателстването на Регионалния съвет за развитие, чийто ротационен председател в момента е той, и участието му като член в редица комитети за наблюдение на оперативните програми.

Божурски представи задълженията на областния управител по отношение на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, изработването на планове по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, както и предстоящите задачи във връзка с дейността на Асоциацията по ВиК, която той председателства.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама