Отбелязват за девети път Международния ден на архивите

19:13, 08 юни 17 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният ден на архивите ще бъде отбелязан за девети път с изложба на 9 юни от 11:00 часа в Държавна агенция „Архиви“ в столицата, това съобщават от агенцията. По повод събитието ще се проведе и пресконференция под мотото:„Архиви, гражданство и интеркултурализъм“.

Това е и темата на предстоящата Годишна конференция на Международния съвет на архивите, която ще се проведе през ноември 2017 г. в Мексико.

Като член на Международния съвет на архивите, Държавна агенция „Архиви“ традиционно отбелязва това световно събитие с различни прояви, за да изтъкне ролята на архивите, да сподели опита си и насочи вниманието към важността на професията.

За нас това е добра възможност да покажем, че работата на архивиста е достъпна, разнообразна и понякога забавна, и че експертизата, която осъществяваме, е полезна за всички. Възползваме се от събитието, за да утвърдим и разширим контактите с колеги, спонсори, потребители, партньори и с отговорните в държавата за вземането на решения.“- казват от институцията.

Сред събитията, съпътстващи изложбата, ще бъдат:
 

  • Годишните номинации`2016 за читател, дарител и приятел на архивите;

  • Нови постъпления в архивите;

  • Новия проект на Държавна агенция „Архиви” – дигиталната колекция, включваща първите 1082 старопечатни еврейски книги, отпечатани в градовете Константинопол, Солун и Измир. Книгите са част от фонд №1568К „Еврейски документи и старопечатни издания – една от най-големите колекции, съхранявани в Централния държавен архив. Освен като образци на ранното еврейско книгопечатане, книгите са извънредно ценни извори както за историята на евреите в България, така и за целия Балкански регион в периода ХVІ–ХХ в. Проучените книги дават характеристика и описание на бита, културата и икономиката на евреите от Балканския полуостров за последните пет века, което ги поставят по значение до гръцките, латинските и турските извори за историята на Балканския полуостров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама