Местен партиен тест в Италия

02:14, 12 юни 17 / Свят 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатите на опозиционното в Италия „Движение „5 звезди” не успяха в неделя да стигнат до втория тур на общинските избори в четири големи италиански града. Предаде БГНЕС.

Сред тях е и Генуа – родното място на основателя на движението комика и блогър Бепе Грило.

Според агенция АНСА, цитирана от ТАСС, това сочат данните от социологическите проучвания след гласуването на частичните местни избори в над хиляда града на Апенините, включително Акуила, Палермо, Верона, Катандзаро.

Както се посочва на сайта на италианското МВР, което изпълнява функцията на избирателна комисия, според частичните данни участието на избирателите едва надвишава 61%, което е с почти 8% по-малко от предишните избори.

В Генуа, където населението традиционно подкрепя лявоцентристите, кандидатът на левицата е със същия брой гласове като опонента му дясноцентрист. Преди две години традиционно „червената” област Лигурия (Генуа е административният ѝ център) премина под управлението на дясноцентристката коалиция от партии „Напред, Италия” и „Северна лига”

В Парма води бившият кмет Федерико Пицароти, който преди 5 години бе избран от списъка на „Движение „5 звезди” и след това напусна партията на Грило със скандал. Но и той засега не успява да събере повече от 50%, необходими за победа на първи тур.

Не успява да събере необходимите гласове засега и популярният кмет на Палермо Леолука Орландо, представител на лявоцентристите.

Гласуването в неделя се разглежда като важен тест за политическите партии пред перспективата за предсрочни парламентарни избори през есента.

Втория тур на местните избори ще бъде на 25 юни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама