Сливенски възстановчици пред паметника на българския предводител Алцек в Италия

09:32, 12 юни 17 / Култура 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина" при крепост Туида представи традиционни бранни техники в рамките на фестивала, посветен на годишнината от откриването на паметника на Алцек в италианското градче Челе ди Булгериа.

Снимка: Крепост Туида

По покана на Фондация „Въздигане", към бреговете на Италия от Сливен потегли делегация от 10 души, с ръководител Милен Петров. Пред паметника на българския предводител Алцек групата бе основният акцент в празничната програма. Добрата подготовка на членовете на Клуба за средновековни военни изкуства, изключително топлото посрещане и общата историческа памет доведоха до блестящото и емоционално представяне пред многобройната публика.

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина" е основан през 2015г , със седалище град Сливен и ръководител Милен Петров. Клубът носи своето име по аналогия на една легендарна и отдавна загубена древна книга, съдържаща епичните военни песни на българите. Сведение за тази книга откриваме в сборника от обредни народни песни - ,,Веда Словена" Книга II, глава XXI. Обряди.

Основна цел на клуба е изследване на средновековното българско военно дело и съхраняването му под формата на традиционно военно изкуство. Дейностите предназначени за постигане на тази цел са насочени към пресъздаване на средновековната бойна култура и нейните ценности чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба. Дейността на клубa включва още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, като отговор на възникващите в историческата наука въпроси, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост Туида-Сливен. Период на пресъздаване: Първа българска държава ( VII-XI век ).

В клуба членуват целият екип на крепост Туида, деца и възрастни от Сливен. От основаването си, клуб Ратина и екипът на крепост Туида имат множество съвместни изяви, свързани със средновековни възстановки, демонстрации на военни изкуства и участия в народни събори, провеждани в старопрестолните градове Плиска и Велики Преслав, в крепостта Маркели и с.Върбица, в Аула на школа ,,Багатур" в Ст.Загора, Мездра, Асеновград,  Ямбол и в самата Туида.

Милен Петров и членовете на клуба изказват признателност на Ивелин Михайлов и организаторите от Фондация „Въздигане" за поканата и възможността да покажат на света частица от българския боен дух. 

„За нас беше огромна чест да бъдем поканени на този форум. Всеки от участниците ни вложи сърцето си в подготовката и представянето на клуба. Ще работим в бъдеще все по-ангажирано за съхранението и опазването на българските традиции, военно дело, бит и култура", каза Милен Петров – ръководител на Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина" при крепост Туида - Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама