Цецка Цачева: Вътрешната битка в една система е неприятна за обществото

09:53, 12 юни 17 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Аз съм за равно третиране на всички граждани, тогава когато те са извършили нарушение на закона, покрили са определен престъпен състав“, това заяви в сутрещен блок на btv министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обясни, че е недопустимо за всеки, който е нарушил закона, по груб и предизвикателен начин,да не получи санкцията на българското правосъдие. Така министърът коментира скандалния случай в хотел в Слънчев бряг, когато пиян и дрогиран швед ритна камериерка.

Според Цачева не трябва да се правят генерални изводи от един конкретен случай.

На въпрос на водещия колко чужденци, които са убили българи на пътя, по последни данни около 21, са издирени Цачева отговори, че разследващите органи непосредствено след извършване да имат своите ангажименти.

Тя определи като позитивна процедурата, облечена в законова форма, въвеждане на електронни гривни за чужденци и за хора, които могат да избягат от правосъдието. Министърът смята, че електронното наблюдение е много важно за две групи лица, тези на които им е наложена мярка за неотслонение „домашен арест“ и на лишените от свобода граждани, които изтърпяват наказание, но при по-облекчен режим.

Според нея резултатите са добри.Очакванията са с тези електронни устройства да бъдат спазвани законите.

Засегната беше и темата за войната между Председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Според Цачева всяка вътрешна битка в една система е неприятна за обществото като цяло. И не издига авторитета на тази система. Надява се да няма жертви от „този сблъсък между големите в съдебната власт“.

Цачева беше категорична, ако г-н Панов счита, че в Касационния съд и съдилищата всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение по отношение на други структури. Тя не приема прехвърчаенто на искри. Това е битка, не война, според нея.

Като представител на изпълнителната власт тя обяви, че по никакъв начин няма да се намеси в работата на съдебната власт.

„Онова, което очакват гражданите от законодателнта и изпълнителната власт да има справедливост, да има бързина в правораздавенато. Да няма недосегаеми“, обобщи правосъдният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама