ФТ промени заглавието за Македония

12:35, 12 юни 17 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След реакция на министерството на външните работи на Република Македония редакцията на „Файненшъл таймс“ смени заглавието на статията с интервюто с външния министър Никола Димитров.

Заглавието на водещото световно бизнес издание бе „Македония обмисля възможността да смени своето име в опит да стане член на НАТО“. То бе променено на: „Македония разглежда възможността за използване на временното й наименование за членство в НАТО“.

БГНЕС припомня, че съгласно споразумението от 1995 между властите в Скопие и Атина Република Македония може да се присъединява към международните организации чрез временното наименование, под което бе приета в ООН - Бивша Югославска Република Македония /FYROM/.

Македонският външен министър Никола Димитров придружава премиера Зоран Заев по време на първото му официално посещение в Брюксел, където последният ще разговаря с Доналд Туск и Йенс Столтенберг.

Той ще заяви пред високопоставени служители в Брюксел, че членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение.

„Ще попитаме Гърция какъв съсед иска да има? Дали иска стабилна, приятелска страна, която предлага надежда и демокрация. Ако ние сме добър съсед на Гърция, тогава може би гръцкото правителство ще разбере, че сме получили историческа възможност“, заяви Димитров.

Според Файненшъл таймс“ Атина смята, че новото македонско правителство е отворено за сътрудничество повече, отколкото предишното на ВМРО-ДПМНЕ. Гръцките власти също така са оптимисти и смятат, че има надежда да се разреши спорът за името, но в същото време Атина предупреждава, че няма да се бърза със споразумение на всяка цена.

„Спорът за името беше отворен преди повече от две десетилетия и би било прибързано да се правят каквито и да било прогнози“, заяви анонимен представител на гръцките власти пред ФТ. Изданието припомня, че докато беше в опозиция СИРИЗА твърдеше, че ще позволи на Македония да се нарича, с каквото име пожелае, но след идването си на власт през 2015 г. Алексис Ципрас потвърди гръцката позиция за името.

В сряда предстои среща на македонските и гръцките представители, на която ще се обсъдят мерките за възстановяването на доверието между Скопие и Атина. Според министър Димитров каквото и ново име да се предложи на страната му, то ще трябва да бъде гласувано на референдум, а преди това ще се търси партиен консенсус. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама