Иванич: България ще е важен адвокат на Босна в Брюксел

13:33, 12 юни 17 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Надявам се, че в лицето на България ще имаме един от нашите важни адвокати в Брюксел, който със своя опит ще ни помогне да направим решителната крачка към приближаване до ЕС. Това заяви председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич след среща с държавния глава Румен Радев, предаде БГНЕС.

Младен Иванич заяви, че за него е удоволствие да бъде в България, да се срещне с президента Радев, да обмени мнения и информации за перспективните на по-нататъшните отношения между двете страни.

„България е приятелска страна за Босна и Херцеговина. Това може би е един от най-добрите примери за сътрудничество на Балканите. Действително си сътрудничим добре и практически нямаме нито един проблем. В лицето на България виждаме една страна, която много помогна за успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина“, каза Иванич.

Той посочи, че български войници са били в Босна и Херцеговина в първите години след войната, когато това е било много опасно. „Дадоха своя принос. Сред тях имаме много посланици, които правят по-добри отношенията ни“, смята Иванич.

„Онова, което очаква Босна и Херцеговина е приближаване до ЕС. Босна и Херцеговина е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат, въпреки че желае да бъде. Ние сме към края на процеса за получаване на статут на кандидат. До края на тази година Босна и Херцеговина ще попълни въпросниците на ЕК и ще трябва да реши дали ще получи статут. Това ще бъде сторено по време на председателството на България на Съвета на ЕС и се надяваме, че България ще ни помогне в мярката, с която е възможно да получим статут на кандидати, което е изключително важно за промяна на имиджа на картината за Босна и Херцеговина“, каза Иванич.

Според председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина обикновено, когато се спомене Босна и Херцеговина, първата асоциация са проблеми, сблъсъци, война. „Състоянието в Босна и Херцеговина е много по-добро, отколкото се смята. Не е чак толкова добро, но все пак е добро“, изтъкна Иванич.

„Надявам се, че в лицето на България ще срещнем истински приятел, който ни разбира, който е достатъчно близо, за да познава манталитета ни, но не е непосредствено включен в някой от тези проблеми, с които регионът беше обременен в миналото. Да бъде достатъчно близо, за да ни разбира и да е част от Брюксел и може да ни помогне много. Надявам се много, че приятелска България ще ни направи, защото за Босна и Херцеговина предварително условие за тази политическа стабилност е тя също да стана част от ЕС“, посочи председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина.

„От Сараево с кола до София трябват 8-8.30 часа. Все още пътищата са много по-лоши, отколкото биха могли да бъдат. Затова напълно съм съгласен, че не е важно само да мислим за това да се свързваме инфраструктурно с Брюксел, но да се свързваме и между нас самите. И комуникацията между балканските страни да бъде много по-добра. Мисля, че можем да направим много за това“, убеден в Младен Иванич.

„Това свързване, за което говорихме е също едно от съществените условия за стабилизацията на региона. Надявам се, че в лицето на България ще имаме един от нашите важни адвокати в Брюксел, които със своя опит ще ни помогнат да направим решителната крачка към приближаване до ЕС“, каза още Младен Иванич. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама