Данъчни запорираха сметките на МБАЛ Шумен

14:45, 12 юни 17 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Има сериозно разминаване между данните , подадени от управителя на МБАЛ Шумен и информацията на министъра на здравеопазването относно натрупаната загуба през годините. В отчета на управителя тази цифра е 1, 5 млн, а в в становищеот на министерството 2 млн.247 хиляди лева“, това заяви депутатът от БСП Иван Иванов. Данните от Министерството на здравеопазването са предоставени на народния представител в отговор на зададен парламентарен въпрос.

Според депутата изводът е само един -болницата активно се декапитилизира и не след дълго ще бъде доведена в състояние на несъостоятелност. Иванов съобщи, че данъчните вече са запорирали сметките на МБАЛ.

Потърсен за коментар изпълнителният директор д-р Атанас Атанасов отрече сметките да са запорирани. "И никога не са били", категоричен бе той.

Тези дни министърът на здравеопазването е разпоредил проверка на шуменската болница. И проверяващите трябва да излязат с решения за спасяване на лечебното заведение.

„Това се отразява изключително негативно върху здравните услуги, които получават гражданите от болничното заведение. Наблюдава се една тенденция на постоянно трупане на загуби и неефективен мениджмънт на болницата. Резултатите, отлив на лекари и на пациенти“, така депутатът обобщи реалностите в здравното заведение. Той имал информация за сериозен спад на приходите на лечебното заведение.

Според социалистите държавата е абдикирала от задълженията си като мажоритарен собственик. И за спасяване на болницата трябва незабавно да влезе в ролята си, като осигури добър мениджмънт, тъй като настоящият не може да доведе заведението до положителни финансови резултат. И не на последно място да се потърси отговорност на длъжностните лица, които са довели болницата до настоящото критично състояние. Спасителен вариант било изготвяне на оздравителна и нова инвестиционна програма.

От БСП са притеснени от освобождаването на утвърдени специалисти, на които пациентите имат доверие. Мотивът, лекарите навлизат в пенсионна възраст. Но в същото време няма стратегия за привличане на нови лекари.

„И до днес няма яснота какво точно се е случило от сливането на шуменската и новопазарската болница“, заяви Веселин Пенчев, общински председател на БСП Шумен.

Той изрази неодоумение защо в правния мир продължава да съществува юридическо лице „Д-р Добри Беров“ в Нови пазар. Според него е странно, че МБАЛ Шумен продължава да развива дейност на адрес Нови пазар. Дружеството в Нови пазар , по думите на Пенчев, има управител - Йорданка Маринова, която същевременно е зам.изпълнителен директор на МБАЛ Шумен. За двете длъжности се получават и две възнаграждения, уточни Пенчев. За доказателство той визира Търговския регистър.

Оказва се, че за едни и същи длъжности в сравнение с болницата в Нови пазар шуменските лекари получават много по-ниски заплати. Разликата в заплащането е сериозна между 150 – 300 лева, отбеляза общинският съветник с недоумение.

На въпрос на Топновини, дали в такава ситуация шуменските лекари са ощетени, отговорът бе , категорично са ощетени.

Депутатът Иван Иванов съобщи, че високите заплати в Нови пазар се изплащат безпроблемно независимо, че се закриват основни дейности в Детско отделение и лаборатории. Ликвидирането на отделения обаче не било пречка администрацията да продължава да се води в Шумен със свой административен директор при нулева дейност.

„Представете си едно малко дете от Каолиново или Нови пазар, което трябва да бъде лекувано в Шумен“, каза Иванов.

Шуменската болница в момента е в една изключително опасна спирала с натрупани проблеми, смята бившият зам. кмет на Шумен инж. Иван Йонков.

Аргументът - втора година се трупат загуби в резултат на програмата, която е предложена на Общинския съвет. Съветникът от БСП посочи цифрата 1 милион и 500 хиляди лева за 2016 г. Той посочи и различната цифра, подадена от министъра на здравеопазването, като действителна загуба на болницата 2 милиона и 247 хиляди лева и тази на изпълнителния директор.

По думите на Йонков общините като акционери не могат да решат такъв сложен проблем, свързан със собствеността.

Той бе категоричен, че държавата като мажоритарен собственик трябва да реши дали ще ппродължава да държи болницата в незавидно положение с опасни тенденции на декапитализация и отрицателни резултати , или ще помисли за нейното оздравяване.

 

 

Общинският съветник Венцислав Венков изложи и други тъмни краски в действителната картина в МБАЛ Шумен – тук има едно много сериозно напрежение сред лекари, знакови имена в шуменското здравеопазване. Те смятат, че ще бъдат освободени като част от оздравителната програма. „Но това не е никаква оздравителна програма“, лаконичен бе Венков.

Според социалистите единственото добро решение е държавата да си влезе във функциите и да назначи нов мениджмънт, тъй като този се специализирал в трупане на загуби. И трябва да подаде оставка.

Депутатът изрази съмнения, дали не вървят процеси за умишлен фалит на болницата с цел приватизация.

Съветниците обвиниха шуменския кмет, че не изпълнил предизборното си обещание да заработи ефективно общинско предприятие за чистота. И вместо това върви процедура външни фирми да чистят града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама