Откриха ново пространство за култура и изкуство в София

14:56, 12 юни 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намираме се на уникално място. Програма "Европа" може да бъде сравнена с триъгълната кула на Сердика, защото има три стожера - НПО, европейските ценности и местното самоуправление.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на пространството за култура и дискусии, създадено по програма Европа на Столична община, предаде БГНЕС.

Пространството е било възстановено от Столична община и Министерство на културата по норвежкия механизъм след десетилетия на различни планове. През 1958 г. при изкопни работи е открита триъгълната кула. От 1992 г. кулата остава скрита до днес, когато става пространство за изложби култура и дискусии. Половин млн. лв. са вложени за реставрацията и оформянето на пространството, припомни Фандъкова. Музеят за история на София, ще стопанисва това пространство.

42 НПО получават договорите си по програма "Европа" при откриването на новото пространство. Фандъкова заяви, че е доволна, че когато се появи проблем, вече се оказва че този проблем е станал явен след реализацията на даден проект по програма "Европа", което според нея, означава, че програмата работи.

Общинският съветник Малина Едрева коментира, че това е поредното пространство, което Столична община превръща в нова културна точка. Значението на културата и образованието са ключови и е важно да си партнират за тези проекти. Устойчивите партньорства, които се реализират в самата програма "Европа" са най-доброто в нея. Максимално участие между НПО, бизнеса, чуждестранните културни институти и местната власт. София се превръща в град, в който културните линии се срещат.

Преди да връчи договорите на бенефициентите по програма "Европа" зам.-кметът по културата и главен координатор на програма "Европа" Тодор Чобанов заяви, че бенефициентите по програмата са хората, които дават най-добрите и работещите идеи за развитието на града. Това е бъдещето на всеки динамичен град, каза той.

Първото събитие в новооткритото пространство е изложба на д-р Тошо Петков по повод 160 г. от рождението на княз Александър I.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама