Областна администрация Сливен работи по приемане на активите публична държавна собственост от страна на ВиК оператора

15:37, 12 юни 17 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои фактическо приемане на активите публична държавна собственост от страна на ВиК оператора чрез назначена от мен комисия. Това обяви областният управител  Чавдар Божурски, който е председател на Асоциацията по ВиК /АВиК/. Тя е един от органите, които осъществяват контрол на дейността на ВиК операторите. В асоциацията участват областният управител като представител на държавата и общините на територията на областта.

По отношение на дейността на АВиК, Божурски каза, че към настоящия момент е сключен Договорът за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги на потребителите на територията на област Сливен /в сила от 1 април 2016 г./. Освен това започна изготвянето на „Регионални прединвестиционни проучвания /РПИП/ за обособени територии, обслужвани от ВиК операторите в Бургас, Сливен и Шумен“ за агломерации с над 10 000 еквивалент жители. На територията на област Сливен това са агломерациите Сливен и Нова Загора. До края на годината те трябва да бъдат завършени.

По думите на Божурски, Областна администрация Сливен работи по плановете по §4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Целта на плановете е да се разграничат правата на ползвателите и на бившите собственици, които са притежавали имоти в същите местности и имат решение на Поземлена комисия, с което е признато правото на възстановяване на тези имоти. За тази дейност през 2016 г. са осигурени средства в размер на 50 000 лв. по бюджета на Областна администрация Сливен за местностите Баш чардак и Гюнюзя. Процедурата по приемане и одобряване на плановете е вече към своя край.

За 2017 г. са осигурени средства в размер до 75 000 лв. за изготвяне на нови планове по §4, съобщи още Божурски. В момента в техническите служби на общините Сливен и Нова Загора се извършва подготовка на технически задания и съпътстващата ги документация. Те ще бъдат необходими на възложителя - областният управител, да обяви процедура за обществена поръчка и да възложи изработване на плановете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама