Македонският външен министър отива в сряда на посещение в Атина

15:44, 12 юни 17 / Свят 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският министър на външните работи Никола Димитров ще пристигне на официално посещение в Атина тази сряда по покана на своя гръцки колега Никос Кодзияс, пише гръцкият в. „То вима“, цитиран от БГНЕС.

„Първото посещение на новия министър на външните работи на Македония в Гърция е факт“, съобщава изданието, припомняйки, че Димитров е по-рано е изразявал желанието си първата му визита като външен министър да бъде Атина.

„Димитров идва в Атина в сряда на фона на факта, че международната общност вярва, че новото правителство ще има по-помиренческа позиция, с цел да се реши въпроса с името“, посочва изданието. В материала се казва също, че според високопоставени дипломатически източници „Гърция няма да приеме влизане в НАТО с временно име, тъй като това ще бъде средство за де факто налагане на двойно име, при което накрая само Гърция и международните организации, в които Гърция има право на вето ще приемат временното име на трайна основа, а за всички други цели ще се гарантира употребата на конституционното име „Република Македония“, посочва вестникът.

Той допълва, че Атина ще се съгласи на влизане на Македония в международните организации само, ако се постигне окончателно решение за името. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама