Теглото е проблем за децата от Шумен, изследвали ръста си

15:49, 12 юни 17 25 2567 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Клиника на колела“ прави днес безплатни профилактични прегледи на деца от Шумен, свързани с растежа, но установи проблеми с теглото.

Повече от 400 деца, основно от детските градини, минаха през кабинета на варненски специалисти. Сред подрастващите не беше намерен случай на заболяване, заради което детето не расте, но бяха открити други проблеми, заключи д-р Росица Стойчева.

Неин екип от детската ендокринология във Варна извършва прегледите в Шумен. По думите на д-р Стойчева сред децата, минали през мобилна клиника, няма подрастващи с нисък ръст, който да се смята за болест.

Една трета от семействата, обаче, довели на преглед децата си, са с диагноза, която предстои да се изясни, тъй като малчуганите са с фамилно нисък ръст. Това създава предпоставки децата да останат ниски, коментира д-р Стойчева.

Д-р Росица Стойчева преглежда в Шумен. Снимка: Topnovini.bg

Тя поясни, че в Шумен се е натъкнала на два сериозни случая. Единият е свързан с преждевременен пубертет в много крехка възраст, а вторият - с прекомерно затлъстяване.

Целта на лекарите е не само да открият пролема в ранна детска възраст, но и да повишат знанията на родителите по въпросите с ниския ръст, коментира докторката.

Нашата цел е да стигнем до максимално голям брой родители, за да се открие проблемът с ниския ръст при децата възможно най-рано“, обясни д-р Стойчева. Тя каза още, че заболяването е лечимо, стига да е установено навреме. Според нея родителите не трябва да отлагат посещенията при лекар и трябва да се обръщат към детски ендокринолог.

Днес, за по-широк обхват на шуменските деца, специалисти от Варна работиха на място и в детски заведения в града. Д-р Калоян Цочев е преглеждал малчуганите от ДГ „Изворче“.

Тази кампания се осъществява със съдействието на община Шумен и медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване“ в града. Пламена Борисова и Гладиола Георгиева, които работят в детски и учебни заведения коментираха, че са се натъквали на проблеми с ръстта в своята практика, но и те бяха категорични, че много по-тревожна е картината с наднорменното тегло.

Специалистите съветват, че не драстични диети и ограничения ще решат проблема с килограмите на децата, а консултациите с ендокринолози ще открият вярното решение.

Що се отнася до съмнения с ръста на децата, верен показател са дрехите, обясниха лекарите. Ако панталонът или палтото не окъсяват дълго време и детето ги носи две години, значи има основание за тревога, каза д-р Росица Стойчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама