Административен съд-Шумен реши, че е недопустимо приемът и класирането на децата да се поставят в зависимост от дискриминационни условия

15:56, 12 юни 17 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административен съд-Шумен отмени чл. 19, ал. 1, т. 12 от раздел І на глава трета на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини и общинските училища на територията на община Шумен.

Производството е образувано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура-Шумен, в който са изложени доводи за незаконосъобразност на разпоредбата поради противоречието й с чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация, както и с чл. 3, ал. 2, т. 3 и т. 4, чл. 7, чл. 55 и чл. 56 от Закона за предучилищното образование, тъй като е недопустимо приемът и класирането на децата да се поставят в зависимост от дискриминационни условия, изразяващи се в месторабота на родителите на територията на община Шумен.

Протестираната разпоредба въвежда правилото, че при прием на деца в първа възрастова група класирането се извършва по критерии, един от които е: „… Месторабота на територията на общината на поне единия от родителите/ настойниците“, което дава 2 точки. За да отмени цитираното правило от наредбата съдът е приел, че въведеният критерий противоречи на чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация и представлява пряка дискриминация, тъй като в една и съща ситуация – кандидатстване за прием в детска градина, поставя в по-благоприятно положение една група деца поради личното и семейното им положение, като роднини с лица, имащи определена месторабота, в сравнение с други деца в сходно положение – кандидати за прием, които нямат такива родители.

Съдът е посочил още, че правилото отрича правото на децата, които нямат соченото „предимство“ да участват в класирането за прием в общинска детска градина, наравно с деца, които имат „необходимите“ родствени връзки. Поради това текстът от наредбата се явява приет в противоречие с принципите, установени в Закона за предучилищното образование и целта, която той преследва, а именно равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и всеки ученик и равнопоставеност, и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.   

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама