Наградиха директора на Комплекса за психично – здравни грижи в Търговище

16:30, 12 юни 17 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Системни грижи и държавна политика за развитие на кадрите в социалните услуги  – това поиска Златка Иванова, директор на Комплекса за психично – здравни грижи в Търговище на Националния форум/изложение на социалните услуги на Алианса за социална отговорност.

В своята презентация тя акцентира върху стресиращите условия на труд на специалистите, водещи до професионално прегаряне, ниските възнаграждения, липсата на средства за квалификация на работното място и за супервизии, липсата на държавна регулация на професията социален работник, ниските финансови стандарти за издръжка, слабата връзка между академичното образование и социалната практика. 

Златка Иванова обяви намерението на Алианса да проведе специален национален форум в Търговище през октомври тази година, посветен на темата за развитие на човешките ресурси в социалните услуги. Целта на форума е да бъдат разписани конкретни предложения към държавата за нормативни промени и регламенти, които ще стимулират привличането, мотивацията и развитието на специалистите в социалните услуги.

Снимка: Комплекса за психично – здравни грижи Търговище


Националният форум се проведе в партньорство с Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и Националното сдружение на общините. На него присъстваха представители на общини, управители и специалисти от социални услуги, социални предприятия и външни доставчици на услуги от България, Латвия, Испания и Белгия.

Два дни участниците обсъждаха проблемите със заетостта на хората с увреждания, необходимостта от нови, интегрирани услуги в общността и в домашна среда, превенцията на рисковете, трудностите при закриването на институциите за деца и възрастни, новия закон за социалните услуги.

В изложението участваха със свои щандове социални услуги и социални предприятия от цялата страна, които представиха сувенири и изделия, изработени от хората с увреждания, потребители на социални услуги. 

На тържествената гала-вечеря Алианса за социална отговорност връчи годишните си награди на общини и доставчици на услуги. Златка Иванова получи годишна награда в категорията „личен принос в националното партньорство и развитието на социалните услуги”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама