Радев: Макгахан прие като своя лична кауза да събуди съвестта на човечеството

17:08, 12 юни 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джанюариъс Макгахан прие като своя лична и професионална кауза да събуди съвестта на човечеството, за да бъде сложен краят на трагедията на един достоен народ. Това заяви държавният глава на среща на „Дондуков“ 2 с наследниците на легендарния американски журналист от ирландски произход Джанюариъс Макгахан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че името му е близко и скъпо на всеки, а репортажите му са едно от най-известните свидетелства, които народната памет съхранява за трагичните исторически събития, но и за съдбоносната помощ и подкрепа към българската национална кауза. „За мен е чест да посрещна всички ви тук в България. Радостен съм, че на тази знакова дата, на която се навършват 173 години от рождението на Макгахан, мога да изразя пред Вас, неговите наследници, своята почит и благодарността на българския народ към вашия предшественик - смел журналист и достоен човек“, каза още Румен Радев.

Наследниците на Макгахан към днешна дата са 40, като 14 в момента са в България. Сред тях има журналист, офицер от Американската армия, бивш служител на НАТО, компютърни специалисти и държавни служители. От своя страна те изразиха впечатленията си от приятелското отношение и благодариха за възможността да се докоснат до красотата на българската природа и култура.

Гост на срещата беше и председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, която представи пред потомците на Джанюариъс Макгахан автентичната книга „Турските зверства в България“ – преведена от Стефан Стамболов през 1880 година, която се съхранява в библиотеката на Съюза на българските журналисти. Със статиите и репортажите си от България след Априлското въстание той успява да промени световната политика и да извоюва освобождението от османско робство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама