Маршрути в 9 държави ще разказват за наследството от Първата световна война

17:37, 12 юни 17 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наследството от Първата световна война да се популяризира като стане част от големи туристически маршрути предвижда проектът „Networking”, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич. Той е по програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 и е с продължителност 30 месеца. Проектът се реализира с подкрепата на Община град Добрич, Регионално управление на образованието и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщи ръководителят му Надежда Иванова - уредник в отдел "Възраждане" в музея.

Снимкa: Topnovini.bg

14 партньори от 9 държави - България, Румъния, Словения, Словакия, Австрия, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Белгия, обединяват усилията си в това начинание. По проекта всеки от партньорите ще изготви паспорти на 30 обекта в свята страна, които са свързани с Първата световна война.

Обектите ще бъдат свързани в общи туристически маршрути. Ще бъде изработено мобилно приложение с информация за обектите, както и интерактивна игра за деца и ученици.

По проекта се предвижда още реновиране на надгробията, на алеята със знамената, на "вечния огън", както и ландшафтни дейности във Военни гробища - Добрич.

По проекта на 16 и 17 юни в Добрич ще се проведе национална ученическа конференция "България и Първата световна война. Места на памет", ще бъде изработена пътуваща изложба, ще се проведе национална експертна среща.

От българска страна вече са подбрани 10 паметника, които са базисни и са свързани с усещането ни за Първата световна война, обясни главният уредник на Военно гробище-музей Радослав Симеонов. Сред тях са паметникът на Владимир Носаков - писател, загинал във войната, монументи в село Житен и Тутракан, свързани с откарването на добруджанци в концлагери в Молдова, Военните гробища в Добрич, Тутракан и Силистра и други. До края на годината паметниците ще станат 30, каквото е изискването на проекта, каза още Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама