Спонсори се оттеглиха от постановка по Шекспир с алюзия за Тръмп

19:08, 12 юни 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два водещи американски спонсора оттеглиха финансовата си подкрепа за постановка на „Юлий Цезар” от Шекспир, предизвикала бурни реакции, защото показва убийството на римския управник, който много прилича на президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Delta Air Lines и Bank of America обявиха решението си вчера след нарастващата критика, в която се включи и най-големият син на Тръмп – Доналд младши.

„Без значение какви са политическите ви възгледи, изразителното поставяне на Юлий Цезар в тазгодишната проява Free Shakespeare в Сентрал парк не отразява ценностите на Delta Air Lines”, обяви авикомпанията в изявление.

„Тяхната художествена и творческа режисура премина границата на добрия вкус. Информирахме ги за решението си да прекратим спонсорството си веднага”, добавя „Делта еърлайнс”.

„Банк ъв Амерлика” веднага се присъедини към „Делта” и изтъкна, че „Общественият театър” (The Public Theater) е избрал да представи Юлий Цезар по начин, целящ да предизвика обида”.

Телевизия „Фокс” съобщи в неделя, че пиесата показва как президентът на САЩ е брутално намушкан от жени и представители на малцинствата и посочи, че героят „много прилича на високия, рус бизнесмен и главнокомандващ.

Артистичният директор на продукцията Оскар Юстис написа на сайта на продукцията, че „Юлий Цезар” може са се разглежда като предупредителна притча за онези, които се опитват да се борят за демокрация с недемократични средства. Борбата срещу тирана не означава да му подражаваме”, смята Юстис.

Сайтът на The Public Theater описва римския Цезар като „сила, която градът дотогава не е виждал. Магнетичен, популист, непочтителен, клонящ към абсолютна власт”.

„Юлий Цезар” се играе от 23 май и представленията трябва да продължат до 18 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама