Мишел Барние: Лондон трябва да започне преговори за Брекзит

11:57, 13 юни 17 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания рискува да излезе от Европейския съюз без договор за бъдещите си отношения с регионалната организация, ако напразно губи и без това ограниченото за тази цел време. Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в интервю за вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че скоро ще станат три месеца, откакто британският премиер Тереза Мей изпрати писмо в Брюксел за активиране на член 50-ти от Лисабонския договор за ЕС. Тази стъпка дава старта на преговорите между официален Лондон и властите в ЕС за условията за Брекзит. „До момента обаче ние не водим диалог, не сме постигнали напредък. По тази причина е необходимо да започнем тези преговори. Ние сме готови за това, чакаме само Обединеното кралство“, продължи той.

Според него Лондон трябва да определи „стабилен и притежаващ мандат екип“ за водене на преговорите. „Ще са ни необходими няколко месеца, за да изработим условията за нормалното излизане, така че нека да не губим време“, призова Барние.

Лондон и Брюксел имат 2 години, от момента на официалното подаване на заявлението – 29 март, за да приключат преговорите за Брекзит. Стартирането на член 50 стана възможно след като преди година британците гласуваха на референдум за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Тази стъпка бе подкрепена от 52% от избирателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама