Да се гарантира дейността на общинските и областни болници искат лекарите от Търговище

13:42, 13 юни 17 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С   предложения до Министерство на здравеопазването и Народното събрание завърши срещата на Областния управител на Търговище Митко Стайков с ръководни кадри в областта на здравеопазването в региона. 

В работния формат участваха директорът на Районната здравно осигурителна каса Емил Стоянов, управителите на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков и на МБАЛ-Попово д-р Румен Русев, както и ръководни кадри от МБАЛ-Омуртаг.

„Необходима е промяна в правилата за разпределяне на средствата в болничната помощ, както и в цените на клиничните пътеки, които не са актуализирани от 2008 година“, подчерта директорът на Касата Емил Стоянов. Той допълни, че държавата трябва да финансира общинските и областни болници и  да има ясни правила за разпределяне на резерва на Касата.
 

 

Стоянов цитира и данни, според които надлимитната дейност на здравните заведения в региона за 2015 година е била 60 589 хиляди лева, за 2016 г. -72 610 хиляди лева, докато от началото на тази година до момента е над 314 093 хиляди лева.

„Липсата на кадри, заради което болниците в областта работят на санитарния минимум е също сред основните проблеми“, коментира управителят на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков. По думите му „лечебните заведения затъват финансово и кадрово“.

Голям е и процентът на здравно неосигурените лица, които болниците поемат - 25, 4 на сто от жителите на област Търговище, а това влияе отрицателно на финансовото им състояние, стана ясно още на срещата. Най-много са те в Омуртаг - 33,6 %, следвани от Антоново - 30,9 %, Опака - 26,9%, Попово - 23,4% и Търговище - 22,2%.

Участниците в срещата днес изразиха задоволство от факта, че за първи път Областен управител инициира такава дискусия, на която да имат възможността да споделят проблемите си и изкажат своите предложения. „Те ще бъдат внесени в Здравната комисия към Парламента“, поясни Митко Стайков.

Подобни работни среща вече се проведоха и в други областни градове, информираха от пресцентъра на администрацията.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама