Бургаските депутати и кметът Николов с общи действия за проблемите на общината

17:18, 13 юни 17 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители от Бургаска област и кметът Димитър Николов обсъдиха важните за Бургас и региона теми, съобщиха от Общината.

На срещата бяха депутатите Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Ася Пеева ГЕРБ и Галя Василева от ГЕРБ, Николай Тишев, Димитър Стоянов и Тодор Байчев от БСП, Севим Али от ДПС и Ангел Исаев - независим.

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират срещи по проектите и проблемите на общината, които изискват подкрепата на депутатите.

Заместник кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова запознаха народните представители с работата си по създаването на Медицински факултет. Те поискаха съдействие за осигуряването на средства за довършването на сградата и нейното обзавеждане и оборудване, както и подкрепата им за бъдещата акредитация. Депутатите подкрепиха идеята бъдещият медицински факултет да се развие като медицински университет, което ще бъде изключително важно за подобряване качеството на здравеопазването в Бургас и региона. Народните представители изказаха подкрепата си за финализирането на проекта и мнението, че трябва да се развиват не само медицинските специалности, но и такива, които са свързани с медицински технологии.

Заместник кметът по образование и култура Йорданка Ананиева запозна депутатите с напредъка по откриването на филиал в Бургас на Националната художествена галерия. Тя постави проблема за необходимостта от изграждането на нов сграден фонд за училищата, като даде пример с изграждането на нова пристройка към училището в Горно Езерово и с проблема с недостига на английска и немска гимназия.

Бургаските народни представители подкрепиха стартиралата по инициатива на кмета програма за обучение на ученици и студенти в областта на информационните технологии, както и това, че Бургас трябва да получи подкрепа за изграждането на нови физкултурни салони в няколко училища. Ананиева постави проблема за необходимостта от спешен ремонт на сградата на бургаската филхармония, за възстановяване на външната облицовка и стенописите на храм "Св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждането на археологически музей с възстановка на Римска баня в комплекс "Акве калиде".

Заместник кметът по строителството инж. Чанка Коралска запозна народните представители с работата по изграждането на Южния обход на Бургас, както и с необходимостта от осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на града, тъй като е крайно необходим, за да свърже магистрала "Тракия" с пътя за Слънчев.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев  представи пречки в съществуващото законодателство по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени.

Заместник кметът Красимир Стойчев постави проблема с липсата на децентрализация по отношение на корпоративния данък, който в момента постъпва изцяло в републиканския бюджет.

Заместник кметът по екология и европейски политики Руска Бояджиева поиска от народните представители подкрепа за удължаване на срока за кандидатстването на общините за финансиране на проекти в сектор "Рибарство". Според нея, проектната документация изисква съгласуване с няколко министерства, а крайният срок е 21 юни, което затруднява кандидатстването по програмата. Тя заяви, че това е проблем на всички общини, които са подготвили своите проекти.

Народните представители заявиха, че срещата е била полезна и ще подкрепят важните за Бургас и региона проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама