Националният балет на Испания танцува във Варна

06:23, 14 юни 17 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С ясното съзнание, че ще играят пред публиката на първото и най-престижно професионално състезание в света – Международния балетен конкурс, идват във Варна 40-те танцьори от Националния балет на Испания. Това съобщи артистичният директор на трупата Антонио Нахаро ден преди грандиозния им спектакъл, който е довечера от 19,30 ч. в Двореца на културата и спорта. Зала „Конгресна“ вече е готова да се превърне в ефектна сцена на страстните и изтънчени танци на световноизвестните гости.

Всички 80 танцьори в трупата преминават солидна класическа подготовка, а и час и половина от техните репетиции винаги са отделени за класическия балет. Всеки техен танц обаче е посветен на мисията на Националния балет на Испания – да бъде посланик на културата на своя народ по света. Затова и всички артисти в трупата работят перфектно с основния фламенко инструмент – кастанетите, разказа Антонио Нахаро. Той открои различните стилове на испанския национален танц и развитието му в модерното време, които ще бъдат представени в спектакъла – всеки от тях е основа на четирите постановки, които ще види варненската публика довечера. Сред тях са и испанският фолклорен танц, и сарсуела, и изисканият ескуела болера, в който познавачите откриват най-много допирни точки с балетната класика.

За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро“ по музика на Равел и хореография на Рафаел Агилар, „Ritmos“ по хореографията на Алберто Лорка, „Soleá del Mantón“ с хореограф Бланка Дел Рей и „Alento“ с хореограф Антонио Нахаро. Зрителите ще видят цяла палитра от богатството на испанския танц, а фламенкото ще бъде с участието на двама фламенко китаристи, на перкусионист и вокал, така че преживяването ще е максимално автентично.

Солистът в „Болеро“ – Серхио Бернал, който необичайно за мъж влиза в партия, изпълнявана от редица диви на балетното изкуство, сподели за личната си среща с великата Мая Плисецкая и вдъхновението, което е почерпал от нея за своята отдадена игра в тази изключителна постановка. Солистът в „Ritmos“ Едуардо Мартинез подчерта значението на класическата подготовка за този стилизиран танц и на артистичния усет и универсалността за финалния „Alento“ – вълнуваща смес от джаз, блус и испански дух. Изящната Инмакулада Саломон призна, че поддържането на върхова форма е от основно значение за предизвикателствата на танците, като допълни, че здравословното хранене е гаранция, че ще могат да се справят и с тежестта на извънредно пищните костюми, достигащи тегло до 15 килограма, работа на законодатели на световната мода. Ще я видим с един от тези величествени костюми в женския солов танц „Soleá del Mantón“, танц, за който тя казва, че стъпва на много чувствена музика и не оставя никого в залата недокоснат от магията на движението.

Гастролът на Националния балет на Испания във Варна  е организиран от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж“ с генералното спонсорство на Уникредит Булбанк и с подкрепата на посолството на Кралство Испания у нас, „Рока България“ иGrand Mall.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама