Фотоконкурс съпътства изложба на Анджела Окипинти във Варна

09:04, 14 юни 17 / Култура 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Светът на мита и духовността между минало и настояще“ е озаглавена изложбата на италианската художничка Анджела Окипинти, която се открива днес от 18 ч. във Варна. Експозицията в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ е съставена от разнородни творби, базирани върху четирите елемента въздух, вода, земя и огън. Тя ще бъде открита от Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в България, и почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.

Съпътстващ за изложбата е фотографски конкурс "Разкажи една различна история", който да стимулира въображението и креативността на посетителите. В залите на галерията ще бъде поставена скулптура, която посетителите ще могат да докоснат, да разместят детайлите, да заснемат своята композиция и да я изпратят за участие в конкурса.

Могат да участват всички пълнолетни посетители на изложбата, която ще остане в галерията до 28 юни. След като подредят елементите на скулптурата по начин, който предлага нов, собствен прочит, те трябва да направят снимка, не по-малка от 5 MB, да обяснят в кратък текст (максимум 200 знака) смисъла на новата композиция и да изпратят снимката и текста на адреса на галерията [email protected].

Снимка: ГХГ "Борис Георгиев"

Срокът за изпращане на фотографиите е 28 юни, а победителите ще бъдат обявени 2 дни по-късно във Фейсбук профила на галерията. Първа награда е безплатен онлайн курс по италиански език, втората и третата – курс по италиански с намаление съответно 50 и 30%. Те се осигуряват от Италианския културен институт в София.
Анджела Окипинти e родена е в Перуджа, но живее и работи в Милано. Завършва живопис в Академията по изящни изкуства и специализира графични изкуства и техники за гравиране в Художествената академия във Флоренция, а след това разширява образованието си в Австрия, Германия и Франция. В Париж, работейки в графичните печатници Леблан и Мурло, се запознава с Пабло Пикасо и Хуан Миро. Работи задълбочено със Стенли Уилям Хейтъри над химическите процеси в гравирането върху мед и бронз с цветни мастила, бои и киселини, но се връща в Болоня, за да посещава ателието на Джорджо Моранди.  
През 1958 е в Милано, за да работи с Лучо Фонтана в Лабораторията по керамика на Емилио Мариноти. През 1961 започва да работи съвместно с печатницата на Джорджо Упилио, като експериментира всички техники за гравиране и работи редом с художници като Джорджо де Кирико, Марсел Дюшамп, Хенри Гьотц, Уилфред Лам, Ман Рей, Мишел Сеуфор, Емилио Ведовоа и Мимо Паладино 
Започва непрекъсната дейност по разработване, създаване и издаване на ръчно изработени, като произведение на изкуството, книги и оригинални щампи (повече от 70, една от които с представяне лично от Хорхе Луис Борхес), изработени с всички техники за гравиране. Изработва повече от 900 матрични плочи, между които ксилографии, офорти, литографии и такива с нови смесени калкографни техники. 
От 1963 е канена да участва в най-престижните италиански и международни изложби и конкурси по живопис и гравюри, на които печели много награди. Повече от 90 са самостоятелните ѝ изложби в частни и обществени галерии, както и в музеите в Европа, Северна и Южна Америка и в Източна Азия. Произведенията ѝ се намират в многобройни частни колекции, както и в най-големите италиански и международни музеи за модерно изкуство. В обществени пространства е рисувала графити стенописи за Терминал О’Хейр в Чикаго, както и други два в Пекин, две скулптури в Хонконг; полиптих за църквата в Галарате, скулптури за сградата Ребибиа в Рим, парка Виадана и Саруле в Нуоро; голям барелеф за сградата на синдикатите в Бергамо.Две големи нейни творби на дърво са инсталирани на корабите „Конкордия“ и „Серена” на компанията „Коста Крочиере“. След получаването на множество други награди, тя е удостоена и с титлите Кавалер, Гранд офицер и Комендатор на Република Италия за заслуги в областта на изкуството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама