Румъния забрани дивите животни в цирковете

11:54, 14 юни 17 / Любопитно 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тигри, лъвове, мечки и други диви животни вече няма да могат да бъдат видени в цирковете Румъния, след като парламентът в страната прие закон, забраняващ участието им в шоупрограми, предаде БГНЕС.

Всяко едно животно, което е „родено в плен и заловено в дивото“, независимо от това колко е питомно, няма да може да бъде използвано за представления, посочва законът. Цирковете ще разполагат с 18 месеца да преместят своите диви питомци в резервати или зоологически градини. Ако не го направят, собствениците са заплашени от наказания, включително до една година затвор.

„Нито един тигър, лъв, мечка или слон няма да страдат повече в Румъния за забавлението на хората“, заяви в изявление директорът на румънския клон на WWF Магор Цсиби. Мярката беше подкрепена и от други организации за защита на животните и околната среда.

Преди да влезе окончателно в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Клаус Йоханис.

Все пак цирковете ще могат да използват в програмите си някои видове животни като делфини или екзотични птици, но само в определени ситуации.

Решението на парламента в Букурещ идва, след като през януари 11 животни, сред които два тигъра, бяха убити по време на пожар в сграда, приютила животни от програмата на румънския цирк „Глобус“ в Букурещ. В допълнение натиск на законодателите оказа и обществена кампания след инцидента, събрала над 60 000 подписа.

Шест страни членки на ЕС са въвели забрана за участието на диви животни в цирковете, а в 15 други в сила са частични ограничения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама