„Гардиън“ преминава в таблоиден формат

13:22, 14 юни 17 / Свят 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският в. „Гардиън“ се подготвя към преминаване в нов формат. От началото на следващата година изданието ще се отпечатва в т. нар. таблоиден формат. Промяната е част от „тригодишната програма за преобразяване“, представена миналата година, съобщиха неговите собственици от „Гардиън медия груп“ (GMG).

Сред другите реформи на програмата са и реструктуриране на рекламния бизнес на изданието, както и намаляване на разходите му. Те са необходими, тъй като във финансовата година до края на юни GMG отбеляза загуби в размер на 69 млн. паунда (78 млн. евро).

Реформата включва и съкращаването на 250 работни места, включително 100 редакционни.

„Това е важна стъпка в нашия тригодишен план за преобразяване. Повече хора от когато и да е било четат и подкрепят нашата журналистика, но печатната индустрия продължава да се развива и ние трябва да се развиваме заедно с нея“, заяви Дейвид Пемзъл, изпълнителен директор на GMG.

„Гардиън“ и неделното издание „Обзървър“, което също ще претърпи сходни промени, преминаха от традиционния голям вестникарски формат (приблизително 600 мм на 380 мм) в по-малкия като размери формат берлинер (приблизително 470 мм на 315 мм) през 2005 г. Таблоидният формат е най-малък от трите – приблизително 380 мм на 300 мм.

Според главния редактор на „Гардиън“ Катрин Вийнър промяната ще спести пари на издателството. „Преминаването към таблоиден формат ще ни позволи да сме много по-гъвкави при отговарянето на променящото се печатно търсене“, заяви тя в текст на сайта на вестника, допълвайки, че това ще спести милиони паунда всяка година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама