Варненски фирми отнесли над 10 000 акта за непубликувани финансови отчети

13:53, 14 юни 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година на фирми от Варна и региона и ръководни лица в тях са съставени 10 187 акта за установяване на административно нарушение заради неизпълнено задължение да публикуват годишен финансов отчет за 2015 г. Това съобщиха от Териториалната дирекция на НАП и припомниха, че в края на юни изтича срокът, в който всички предприятия, регистрирани по Търговския закон, трябва да заявят за вписване и представят за обявяване в Търговския регистър годишен финансов отчет за 2016 г.

Задължени да обявят годишните си отчети са дружествата с ограничена отговорност (ЕООД, ООД), акционерните дружества, едноличните търговци, командитните дружества и събирателните дружества. Фирмите без дейност през отчетната година също са задължени да представят отчет, като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в Търговския регистър. Предприятията, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), не публикуват отчетите си в Търговския регистър, а в специализиран интернет сайт или в печатно икономическо издание. Бюджетните предприятия и eдноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, не публикуват финансов отчет.

За неизпълнено задължение за публикуване на финансов отчет Законът за счетоводството предвижда високи санкции. Глобата за ръководителя на предприятието е от 200 до 3000 лева, а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв.

Публикуването на отчета може да бъде извършено във всяко териториално поделение на Агенцията по вписванията или по електронен път. Изпращането на ГФО и останалите документи по пощата е недопустимо поради изискването самоличността на подателя да се провери. При подаване на заявления по електронен път се ползва 50% намаление от държавната такса. За целта обаче търговецът трябва да притежава квалифициран електронен подпис. По електронен път могат да публикуват годишни отчети и съставителите, както и адвокати, като за целта те трябва да са изрично упълномощени и да притежават електронен подпис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама