Никола Димитров: В Атина съм да търся подкрепата на гръцкото правителство и народ

15:43, 14 юни 17 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес съм тук, за да търся подкрепа и за мен не е важно кой ще е победител, кой ще е по-добър в аргументирането. Това каза македонският министър на външните работи Никола Димитров след срещата си със своя гръцки колега Никос Кодзияс в Атина. Македонският дипломат допълни също, че основната задача, с която идва, е да поиска подкрепата на гръцкото правителство и на гръцкото общество, предаде БГНЕС.

„Нямаме скрити намерения и искаме да бъдем приятели с вашата държава“, каза Димитров, цитиран от македонски медии.

„Имахме открита и приятелска среща, първо насаме и след това заедно с нашите делегации. Информирах министъра за приоритетите на новото правителство. Излизаме от трудни за нас години и сме твърдо решени, независимо от това дали ще ни се отвори вратата към европейското бъдеще или не, да работим за силни институции и за върховенство на закона, който ще бъда над волята на политиците, а не обратното“, каза Димитров, който преди да заеме министерския пост беше преговарящ от страна на Скопие по спора с името.

Дипломатът отбеляза също, че е в интерес на самата Гърция това Македония да бъде европейска демокрация, която да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в ЕС. Той обаче посочи, че това е едва първата му среща с Кодзияс и пред двете държави остава открит дълъг път.

От своя страна гръцкият дипломат посочи, че подновяването на диалога между двете страни е много важен. Той обаче повтори позицията на Атина, че страната ще се откаже от възраженията си спрямо името на Македония, само след постигането на постоянно споразумение.

„Знаем, че нашият съсед иска да се присъедини към няколко регионални организации. Готови сме да подкрепим техните усилия, щом веднъж бъде решен въпросът с името. Това е предварително условие“, каза Кодзияс. Той също така допълни, че двете държави биха могли да работят върху постигането на компромис, от който и двете държави могат да имат полза.

По-рано новият македонски премиер Зоран Заев призова за подновяване на опитите за постигане на споразумение с Атина, надявайки се, че така ще ускори членството на Македония в НАТО и ЕС. „Ще опитаме всички възможни мерки, за да приближим Македония до членство“, каза той тази седмица по време на пресконференция с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама