Истанбулски съд осъди бездомник на домашен арест

17:14, 14 юни 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бездомен мъж беше осъден на домашен арест от истанбулски съд по обвинения в притежание и разпространение на наркотици, съобщава турският в. „Хюриет“, предаде БГНЕС.

Необичайното съдебно решение означава, че 31-годишният Баръш Алкан няма правото да прекрачва границите на определено публично пространство в близост до автогара в града, тъй като то е вписано като дом на мъжа.

Алкан е задържан на 14 април заради продажба и употреба на наркотици, като прокуратурата е поискала неговия арест. Съдът в Истанбул обаче е отхвърлил искането за задържане и е постановил той да бъде подложен на „предпазна мярка за съдебен контрол“, която предвижда ограничаване на движението, което означава домашен арест. Служебният адвокат на подсъдимия Октай Йозер заяви, че е бил изненадан от съдебното решение и е обжалвал.

„Това е ситуация, която не се е случвала преди. Нашите искания бяха отхвърлени... Човекът спи на открито. Той няма жилище, но въпреки това е обект на домашен арест. Как ще стане това“, попита Йозер.

По думите му подобно съдебно решение е било дадено по време на дело в Италия през 2007 г.

Междувременно Алкан е започнал да изтърпява наказанието си на празното място край градската автогара, посочено като негов дом и оградено за целта с метални заграждения. Тъй като телефонът на бездомника е бил конфискуван от полицията, единственият начин да се осъществи контакт с него е като бъде потърсен на място.

Алкан няма право да напуска „дома си“, който също така приютява и множество други наркомани като него. За това трябва да следи полицията, която да го посещава и да гарантира това, че той ще остане в заграденото за целта пространство.

„Нямам домашен адрес и оставам тук. Полицията ме спира да ходя където и да е било. Ако излизам, ми казват, че това е престъпление. Въпреки че нямам дом, това е улица, аз съм под домашен арест“, каза Алкан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама